Gasprom Foto:REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Gasprom je za sedam meseci ove godine smanjio proizvodnju gasa za 12 odsto u odnosu na isti period 2021. godine i izvoz u zemlje van bivšeg Sovjetskog Saveza za 34,7 odsto, ali je plasman gasa u Kinu porastao za 60,9 odsto, objavio je specijaizovani portal Energija Balkana, pozivajući se na saopštenje Gasproma.

Ta kompanija navodi da isporučuje gas u skladu sa potvrđenim zahtevima, a da je smanjena potrošnja gasa u EU za 31 milijardu kubnih metara bila ključni faktor koji je podstakao pad globalne tražnje za tim energentom.

Prema preliminarnim podacima, Gasprom je u periodu januar-jul 2022. proizveo 262,4 milijarde kubnih metara gasa, što je smanjenje od 12 odsto, odnosno 35,8 milijardi kubnih metara, u odnosu na isti period prošle godine.

U istom periodu domaća potražnja za snabdevanjem kompanije iz sistema za prenos gasa smanjena je za dva odsto ili tri milijarde kubika.

Izvoz gasa u Kinu preko gasovoda „Snaga Sibira“ nastavlja da raste u okviru dugoročnog bilateralnog ugovora između Gasproma i CNPC i porastao je za 60,9 odsto tokom sedam meseci ove godine. Samo u julu su isporuke gasa redovno premašivale ugovorene dnevne količine, a rekord u dnevnom izvozu u Kinu je oboren tri puta.

Smanjena potrošnja gasa u EU je, kako se navodi, bila ključni faktor koji je podstakao pad globalne tražnje.

Prema prvim preliminarnim procenama i dostupnim aktuelnim podacima, pad svetske potražnje za gasom tokom sedam meseci 2022. bio je oko 35 milijardi kubnih metara u odnosu na isti period 2021. Od januara do jula u 27 zemalja Evropske unije potrošnja gasa je pala za 31 milijardu kubnih metara.

U međuvremenu, neke evropske zemlje, poput Nemačke i Belgije, videle su da su količine gasa povučene određenim danima u julu veće od ubrizganih količina u njihovim podzemnim skladištima.

BONUS VIDEO: Hoće li se odolevanje Srbije uvođenju sankcija Rusiji isplatiti kroz cenu gasa?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram