Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Kako piše ugledni Gardijan, Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Kristijan Šmit, upozorio je da se ta zemlja nalazi u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji “veoma realna” mogućnost povratka sukoba.

Kristijan Šmit, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, u svom izveštaju Ujedinjenim nacijama, u koji je Gardijan imao uvid, rekao je da bi, ako srpska strana formira sopstvenu vojsku, moglo da dođe do novog sukoba.

Pročitajte još...

Gardijan navodi da je Šmit u svom prvom izveštaju, otkako je stupio na tu funkciju u avgustu, upozorio je da se Bosna suočava sa „najvećom egzistencijalnom pretnjom u posleratnom periodu“. U tekstu se navodi da je lider bosanskih Srba Milorad Dodik zapretio da će se povući iz institucija na državnom nivou, uključujući i iz nacionalne vojske, koja je izgrađena uz međunarodnu pomoć, u poslednjih četvrt veka, te da će rekonstituisati srpske snage.

Gardijan dodaje da je Dodik 14. oktobra rekao da će naterati bosansku vojsku da se povuče iz Republike Srpske tako što će opkoliti njene kasarne i da, ako zapad pokuša vojno da interveniše, on ima „prijatelje“ koji su obećali da će podržati “Srpsku stvar”. Autor teksta u Gardijanu pretpostavlja da je Dodik tom prilikom mislio na Srbiju i Rusiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar