Foto: EPA/ZOLTAN GERGELY KELEMEN

Britanski Gardijan objavio je veliki članak naslovljen 'EU 'zataškala' propust Hrvatske u zaštiti migranata od policijske brutalnosti, uz niz konkretnih optužbi na račun hrvatske Vlade o trošenju sredstava iz EU fondova namenjenih jačanju granične kontrole.

S druge strane, EUobserver piše kako Evropska komisija namerava da pošalje službene nadzornike na hrvatsku granicu, nakon najnovijih optužbi za mučenje migranata i tražilaca azila.

Razgovarajući s novinarima u petak, portparol Komisije naveo je da je misija nadzora granice planirana kako bi ‘osigurala da aktivnosti graničara ostanu potpuno usuglašene s poštovanjem osnovnih prava’, piše EUobserver, a prenosi N1.

Zvaničnici Evropske unije optuženi su za ‘nečuveno zataškavanje’ dokaza o neuspehu hrvatske Vlade u nadzoru policije, višestruko optužene za pljačkanje, zlostavljanje i ponižavanje migranata na svojim granicama, piše Gardijan.

Gardijan je dobio na uvid internu mejl prepisku Evropske komisije, koja otkriva da su se zvaničnici u Briselu u strahu od mogućih posledica odlučili da ne razotkriju u potpunosti nedostatak posvećenosti Hrvatske mehanizmu nadzora finansiranom evropskim novcem.

Pre nego što je poslao odgovor na upit jednog dugogodišnjeg evroparlamentarca u januaru, jedan zvaničnik Komisije je upozorio kolegu da će propust hrvatske Vlade u korišćenju sredstava za graničnu policiju ‘sigurno biti viđen kao ‘skandal“.

Nadzor ponašanja graničnih policajaca bio je uslov propisan u sklopu veće finansijske podrške Hrvatskoj iz EU fondova. Postoje brojne optužbe da hrvatska policija nasilno vraća migrante i izbeglice na granici s Bosnom, uključujući i incident u kome je jedan migrant upucan.

Odgovarajući na optužbe za zataškavanje, portparol Evropske komisije rekao je Gardijanu da ono što je poznato nije preneseno evroparlamentarcima jer se veruje da su informacije ‘nepotpune’, prenosi tportal.

Jedan od uslova za dodelu 6,8 miliona evra za jačanje hrvatskih granica bila je i uspostava nadzornog mehanizma za osiguravanje humanog postupanja prema migrantima. Taj mehanizam trebalo je da posluži kao osiguranje da su ‘sve mere na spoljnim granicama EU proporcionalne i potpuno usklađene s osnovnim pravima i zakonima EU o azilu’, kako je navodila Evropska komisija.

„Hrvatski ministri su tvrdili prošle godine da su sredstva dodeljena UNHCR i Hrvatskom pravnom centru kako bi uspostavili nadzorni mehanizam. Obe organizacije poriču da su primile taj novac“, piše Gardijan.

Potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović u petak je komentarisao prozivke o navodnoj policijskoj brutalnosti prema migrantima na granici, prenela je Hina.

„Više puta sam kazao da hrvatska policija ne postupa brutalno prema bilo kome. Hrvatska policija čuva hrvatsku granicu, sprečava ilegalne ulaske“, istakao je Božinović.

Dodao je kako oni koji plasiraju takve navode, uključujući „onaj gde su navodno hrvatski policajci migrantima crtali crvene krstove na temenu i to na prvi dan Ramazana”, ne misle dobro ni migrantima ni Hrvatskoj.

„U svakom slučaju, naša poruka je da ćemo poštovati zakone, da ćemo poštovati nacionalno zakonodavstvo, evropsko zakonodavstvo i nikad nas niko neće sprečiti da štitimo hrvatsku granicu od ilegalnih prelaza, bez obzira odakle svi ti pritisci mogli da dolaze”, poručio je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova.