Džulijan Asanž/Foto:EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Američke specijalne službe planirale su da otruju ili kidnapuju osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža, piše britanski list „Gardijan“.

O detaljima operacije ispričao je bivši zaposleni u privatnoj kompaniji za obezbeđenje „UC Global“, sa kojim je američka obaveštajna služba razgovarala o načinima da ga se reše. On je, naime, bio svedok u slučaju Asanžovog izručenja.

Pročitajte još:

Prema pisanju lista, taj zaposleni je rekao da su američke specijalne službe 2017. godine predložile šefu „UC Globala“ Dejvidu Moralesu da preduzme „radikalnije mere“ protiv Asanža.

„Predloženo je da se vrata ambasade Ekvadora ostave otvorena kako bi moglo da se uđe unutra i kidnapuje ili otruje Asanž“, rekao je on na sudu.

Pored toga, rukovodstvo kompanije je naložilo zaposlenom da instalira nove kamere u diplomatskoj misiji, koje bi, za razliku od prethodnih, imale i zvuk.

Morales je, kako je rekao, zahtevao da kamere mogu da snime prenos uživo i objasnio da je to neophodno kako bi „prijatelji u Sjedinjenim Američkim Državama“ mogli u realnom vremenu da vide i čuju šta se dešava u ambasadi. On je, kako navodi list, zaposlenom poslao dokument sa detaljnim uputstvima kako to da uradi.

„Očigledno je da je dokument obezbedila treća strana, a to je, prema mišljenju svedoka, bila američka obaveštajna služba“, rekao je Asanžov advokat Mark Samers.

„Gardijan“ piše da je bivšem zaposlenom u kompaniji obezbeđena anonimnost kako mu život ne bi bio ugrožen.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Džulijan Asanž optužen je za seksualno uznemiravanje i silovanje u Švedskoj 2010. godine, zbog čega se od juna 2012. krio u Ambasadi Ekvadora u Londonu zbog straha od izručenja ovoj skandinavskoj zemlji. Ujutro 11. aprila 2019. godine Asanž je pritvoren na zahtev Sjedinjenih Američkih Država. Sud u Londonu proglasio ga je krivim za kršenje uslova kaucije i osudio ga na 11 meseci zatvora. Saslušanja o izručenju počela su 2. maja.

Američke vlasti su krajem maja saopštile da su Asanža optužile za 17 epizoda kršenja zakona o špijunaži i otkrivanju tajnih informacija. On je ranije optuživan za zaveru u cilju hakovanja kompjutera. U slučaju izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, Asanžu preti kazna od 175 godina zatvora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar