Foto: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Navodni telohranitelj bivšeg avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija rekao je britanskim medijima da ima snimke sigurnosnih kamera kojima se opovrgava poricanje avganistanskog lidera da nije poneo vreće sa novcem kada bežeo iz zemlje pred talibanima u avgustu, prenosi RT.

PROČITAJTE JOŠ:

„Imam snimak koji pokazuje da je neko iz avganistanske banek doneo mnogo novca Ganiju pre nego što je on otišao“, rekao je čovek koji se za Dejli mejl predstavio kao Pariz Ata Šarifi, brigadni general.

„Stotine miliona, možda i milijarde dolara. Bilo je mnogo velikih kesa i bile su teške. To nije bio pirinač“, dodao je on.

Gani njegova porodica su napustili predsedničku palatu i otišli u Ujedinjene Arapske Emirate 15. avgusta, kada su talibani ušli u Kabul. Kada je konačno dao izjavu javnosti tri dana kasnije, demantovao je izveštaje da je napustio svoju funkciju i sa sobom poneo ukradeni novac. Rekao je da je zemlju napustio samo sa odećom na sebi kako bi izbegao krvoproliće.

On je u septembru izdao još jedan demanti, rekavši da su optužbe za korupciju protiv njega potpuno lažne, prenosi RT.

Ruska ambasada u Kabulu je prva javila da je Gani napustio zemlju sa četiri automobila i helikoptorom punim gotovine. Kako se pričalo, uzeo je toliko novca da je deo morao da ostavi jer nije moglo da mu stane u avion, rekao je tada portparol ruske ambasade.

Ambasada Avganistana u Tadžikistanu je zatražila njegovo hapšenje, rekavši da je ukrao 169 miliona dolara iz državne kase.

Šarifi je rekao za Dejli Mejl da je 15. avgusta otišao u avganistansko ministarstvo odbrane na sastanak na kojem je i Gani trebao da prisustvuje. Kao šef bezbednosnih detalja predsednika, njegov je posao bio da razoruža stražare u ministarstvu kako bi se osigurala Ganijeva bezbednost. Ali dok je čekao da stigne vrhovni komandat, general je dobio poziv da je Gani otišao na aerodrom.

Šarifi kaže da mu nikada nije rečeno o planu bekstva. „Oni su pobegli i ostavili su me“, rekao je on.

„Gani je znao šta će se dogoditi, pa je uzeo sav novac i pobegao je“, dodao je on. Rekao je da ima inkriminišuće snimke Ganija i njegovih saradnika, ali da ne žuri da ih objavi. Rekao je da će ih objaviti kada bude na sigurnom mestu – na britanskom tlu.

Šarifi se trenutno krije u podrumu u Avganistanu. Rekao je da ga traže talibani i da ova militantna grupa nudi nagradu od čak 14.000 dolara za informacije koje mogu da vode do njegovog zarobljavanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar