Sputnik V vakcina
Sputnik V vakcina Foto:EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ

Ruska vakcina protiv koronavirusa Sputnjik V efikasnija je od drugih vakcina protiv mutiranih sojeva koronavirusa, izjavio je danas Aleksander Gintsburg direktor ruskog nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja. Prema njegovim rečima vakcine Fajzer i Moderna "ne deluju protiv omikrona u odnosu na rusku vakcinu koja deluje“, što je potvrđeno zajedničkim istraživanjem centra „Gamaleja“ i italijanskog Nacionalnog instituta za infektivne bolesti „Ladzaro Spalancani“.

„Sputnjik V je mnogo bolje prilagođen da se odupre mutacijama koronavirusa od drugih vakcina“, rekao je Gintsburg za TV kanal Rosija-24, prenosi TAS S.

Prema rečima direktora istraživačkog centra, posle vakcinacije Sputnjikom V razvija se veći izbor antitela nego nakon vakcinacije Fajzerom ili Modernom.

Generalni direktor biotehnološke kompanije „Moderna“ Stefan Banselj je 10. januara izjavio za CNBC da oni rade na proizvodnji specijalne buster doze protiv „omikrona“ koja bi trebalo da bude gotova na jesen. Generalni direktor „Fajzera“ Albert Burla je rekao da će vakcina njegove kompanije protiv „omikrona“ biti spremna na proleće. Oba preparata su na bazi mRNK vakcina u odnosu na „Sputnjik Ve“ koji je vektorska vakcina.

Prema mišljenju Gincburga, izjave ovih kompanija o modifikaciji vakcine protiv kovida su povezane sa tim što „njihove vakcine ne deluju protiv omikrona u odnosu na rusku vakcinu koja deluje“.

On je naveo da je to potvrđeno zajedničkim istraživanjem centra „Gamaleja“ i italijanskog Nacionalnog instituta za infektivne bolesti „Ladzaro Spalancani“.

Gincburg smatra da bi broj dnevno vakcinisanih ljudi u Rusiji trebalo da bude deset puta veći nego sada, kako bi za pola godine dostigao neophodan nivo kolektivnog imuniteta.

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraškin je 11. januara saopštio da je za novogodišnje praznike u Rusiji vakcinisano i revakcinisano 759.000 ljudi, a za dan je vakcinisano oko 70.000 ljudi, što je nekoliko puta manje nego pre praznika.

BONUS VIDEO: Lažna vakcinacija u Italiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar