Gabon Libreville Foto:Tanjug/GABON 24 via AP

Gabonski opozicioni lider i kandidat na prethodnim predsednilčkim izborimau toj zemlji Alber Ondo Osa izjavio je danas da je porodica svrgnutog Alija Bongoa planirala njegov silazak sa vlasti, kako bi zadržala kontrolu nad zemljom koja je izuzetno bogata naftom.

On je rekao da vojna hunta koja je zbacila Bongoa zapravo nije izvršila državni udar, već “revoluciju unutar palate“, kako bi bila nastavljena vladavina Bongove porodice, prenosi AP.

“Porodica je odlučila da stavi Alija Bongoa po strani, i da održe svoj sistem. Narod Gabona izašao je na ulice da proslavi odlazak Bongoa, ali ja kažem da je jedan Bongo zamenio drugog“, rekao je on.

Pripadnici vojne hunte zbacili su predsednika Alija Bongoa i stavili ga u kućni pritvor, uz optužbe za neodgovorno upravljanje zemljom, nakon čega je šef elitne garde i Bongoov Rođak Bris Kloter Nguema postavljen na čelo države.

Foto:Gaetan M-Antchouwet/via REUTERS

Osa je na predsedničkim izborima u avgustu izgubio od Bongoa, za više od 30 odsto glasova, a međunarodna zajednica i lokalno stanovništvo su kritikovali proces glasanja zbog mnoštva nepravilnosti i nedostatka transparentnosti.

Dinastija Bongo i oni koji su sa njom povezani porodičnim vezama kontrolisali su državne institucije i ključne ekonomske aktivnosti i biće izuzetno teško potkopati njihov uticaj, ocenila je analitičarka Maja Bovcon.

PROČITAJTE JOŠ:

“Pitanje je da li je državni udar zaista okončao porodičnu vladavinu Bongo ili smo jednostavno svedoci još jedne borbe za moć između različitih frakcija unutar porodice“, rekla je Bovcon.

S druge strane, analitičar Mark Persi rekao je da su ljudima u predsedničkoj rezidenciji u kojoj je boravio Bongo oduzeti telefoni i da on nije bio sposoban da komunicira od tada.

“Smešno je to reći. Da li neko zaista veruje da bi predsednik Bongo organizovao državni udar protiv sebe? Mislim da je Osa u nekoliko kratkih rečenica pokazao zašto sam nije sposoban da obavlja funkciju predsednika“, rekao je Persi.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar