Foto:Shutterstock

Ljudi bi mogli ostati duže na Mesecu već ove decenije, rekao je gostujući na televiziji BBC visoki funkcioner NASA Hauard Hu.

Hu u Američkoj svemirskoj agenciji vodi program lunarne letelice Orion, a istakao je da će staništa na Mesecu biti potrebna za podršku naučnim misijama. Prema njegovim rečima, lansiranje rakete Artemis, koja nosi Orion, bio je istorijski dan za ljudski let u svemir. Orion se trenutno nalazi na oko 134.000 kilometara od Meseca.

Raketa Artemis lansirana je u sredu iz svemirskog centra Kenedi na Floridi, u sklopu misije NASA za vraćanja astronauta na Mesec. Na vrhu rakete nalazi se svemirska letelica Orion, koja je u ovoj misiji bez posade, ali je u njoj lutka koja će registrovati uticaj leta na ljudsko telo. Lansiranje u sredu usledilo je nakon što su prethodna dva pokušaja, u avgustu i septembru, prekidana prilikom odbrojavanja zbog tehničkih problema.

Foto: Shutterstock

„Bio je to neverovatan osećaj i ispunjenje sna. To je prvi korak u dugoročnom istraživanju dubokog svemira, ne samo za Sjedinjene Američke Države, nego za čitav svet“, rekao je Hu.

„Vraćamo se na Mesec, radimo na održivom programu i ovo je prevozno sredstvo koje će nositi ljude ponovo na Mesec“, kazao je.

Ako ovaj let bude uspešan, dodao je, sledeći će biti sa posadom, a onda će uslediti treći kada će astronauti sleteti na Mesec, prvi put nakon Apola 17 pre 50 godina. Prema njegovim rečima, trenutna misija napreduje dobro, svi sistemi rade i tim se priprema za startovanje Orionovih motora u ponedeljak. Hu je ukazao da je jedna od najkritičnijih faza misije Artemis vraćanje modula Orion na Zemlju, jer će on ući u atmosferu brzinom od 38.000 kilometara na sat, što je 32 puta brže od zvuka, a štit na njegovoj donjoj strani biće izložen temperaturama od skoro 3.000 stepeni.

PROČITAJTE JOŠ:

On je istakao da je veliki deo razloga za povratak na Mesec da se utvrdi da li na njegovom južnom polu ima vode, jer bi to moglo da se pretvori u gorivo za letelice koje bi išle još dalje u svemir – na primer na Mars.

Poslaćemo ljude na Mesec i oni će tu živeti i baviti se naukom. Za nas će biti veoma važno da naučimo više o životu izvan Zemljine orbite i da onda napravimo veliki korak odlaskom na Mars, kazao je Hu.

Kapsula Orion trebalo bi da se vrati na Zemlju 11. decembra.

BONUS VIDEO: Artemis 1 krenuo na 25-dnevno putovanje do Meseca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar