Foto: EPA-EFE/SEBASTIAN CASTANEDA

Peruanski predsednički kandidat Pedro Kastiljo pozvao je svoje pristalice na mirne ulične proteste nakon što su prvi nezvanični rezultati nedeljnih izbora pokazali minimalno vođstvo njegove rivalke Keiko Fudžimori.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ono što smo čuli je nezvanično, ali molim naše ljude da brane svaki glas. Pozivam Peruance iz svih krajeva zemlje da u miru izađu na ulice kako bi bili na oprezu u odbrani demokratije“, napisao je Kastiljo na Tviteru, prenosi Rojters.

Glasači u Peruu izašli su juče na birališta da bi za predsednika države birali između kandidatkinje konzervativaca Keiko Fudžimori i levičara Pedra Kastilja.

Šef Ipsos Perua Alfredo Tores saopštio je nalaze svoje organizacije objavljene nakon zatvaranja birališta u 19 sati po lokalnom vremenu, a anketa je pokazala da Fudžimori vodi sa 50,3 odsto glasova, dok je Kastiljo imao 49,7 odsto, sa granicom greške od plus-minus tri procentna poena.

Anketa nije uzela u obzir glasove dijaspore, za koje su izborni zvaničnici rekli da bi mogli biti ključni za promenu rezultata.

U kratkoj izjavi, Fudžimori, ćerka zatvorenog bivšeg predsednika Alberta Fudžimorija, nije želela da komentariše rezultat do zvaničnih objava, a apelovala je na pristalice oba tabora na mir i oprez.

U prvom krugu izbora u aprilu, među čak 18 kandidata, 51.godišnji Kastiljo, sindikalni lider i ucitelj, osvojio je 18,6 odsto glasova, a na drugom mestu je bila Fudžimori, koja je dobila 14,5 odsto.

Fudžimori se treći put kandiduje za predsednika zemlje, a tokom kampanje je obećala vakcine za sve stanovnike i najavila strategiju poboljšanja zdravstvene situacije zbog kovida-19, koji je u Peruu usmrtio 180.000 ljudi, a osiromašio milione.

Kastiljo je donedavno bio seoski učitelj na Andima, a kao sin nepismenih roditelja, Kastiljo je ušao u politiku vodeći štrajk učitelja, a uoči izbora je rekao da mu je plan da promeni Ustav koji je izglasan tokom vladavine oca Fudžimori.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar