Opozicionari Mađarska
Foto: EPA/EFE

Mađarski premijer Viktor Orban već 10 godina vodi glavnu reč u zemlji. Uspeo je da uspostavi čvrstu, autokratsku vlast i donedavno je bilo nemoguće zamisliti da postoji neko ko će vladara poslati u političku penziju. Sada ta ideja ima realne šanse za uspeh, jer je Klara Dobrev pobedila u prvom krugu izbora koje je sprovela opozicija, kako bi odlučili ko će na crtu Orbanu 2022. godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Klara Dobrev, inače potpredsednica Evropskog parlamenta, pobedila je u prvom krugu opozicionih izbora koji će odlučiti ko će voditi koaliciju stranaka koje se bore za smenu Viktora Orbana na izborima 2022. godine.

Dobrev predstavlja stranku Demokratske koalicije (DK), a u braku je sa bivšim premijerom Ferencom Đurčanjem. Prebrojavanje glasova nakon održanog prvog kruga izbora opozicije pokazalo je pobedu DK, koja je osvojila 35 odsto glasova.

Gergelj Karačonj, ekstremno popularni gradonačelnik Budimpešte, osvojio je 28 odsto glasova, dok je na trećem mestu Peter Marki Zaj sa nešto više od 20 odsto.

Dobrev, Karašoni i Marki Zaj sada će preći u drugi krug izbora, koji će se održati između 4. i 10. oktobra. Govoreći u sredu, Marki Zaj je predložio da bi on ili Karačonj mogli da priliku za premijersku funkciju prepuste Klari Dobrev, kako bi joj obezbedili najbolje šanse protiv Orbana, obzirom sa su čak i ekstremni desničari stranke Jobik spremni na saradnju sa njom.

Opozicionari Mađarska
Klara Dobrev Foto: EPA-EFE/Balazs Mohai

Ujedinjeni protiv Orbana 

Prvi put u istoriji Mađarske opozicioni lider predvodiće koaliciju od šest političkih partija, koje sadrže spektar od krajnje desnice, do socijalista i ekologa – sve radi ujedinjenja protiv Orbana i njegove stranke Fides.

Fides dominira mađarskom politikom više od jedne decenije, a Orban je iskoristio svoju dvotrećinsku većinu u parlamentu da promeni politički sistem kako bi učvrstio političku moć svoje i svoje stranke.

Sve te promene, kao i rastući bes zbog političke podele koje su izazvali Orbanovi stavovi o pitanjima kao što su migracije, sloboda štampe i LGBT prava, podstakli su opoziciju na reagovanje pre izbora 2022. godine.

Gergelj Karačonj
Gergelj Karačonj Foto: REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo

Uprkos pobedi Klare Dobrev, Karačonj ostaje favorit za vođstvo opozicije sledeće godine. Njegova popularnost verovatno će privući one koji su se u prvom krugu opredelili za Marki Zaja.

Koalicija na čijem je čelu Karačonj na parlamentarnim izborima 2018. teško je poražena. Ali, kada se sam Karačonj 2019. kandidovao za gradonačelnika Budimpešte, bez velike muke je pobedio dotadašnjeg gradonačelnika iz redova Fidesa.

Do te pobede je došlo nakon što je Jobik, ekstremno desničarska stranka, koja je tada tvrdila da se ponovo orijentisala na centar, odbila da ponudi kandidata  za gradonačelnika i oduzme glasove Karačonju.

Opozicionari Mađarska
Peter Marki-Zaj Foto: EPA-EFE/Zsolt Szigetvary

Ima li opozicija šanse

Na izborima 2018. godine, svemoćni Orban osvojio je oko 50% glasova, što je za pet procenata više od svih opozicionih stranaka zajedno.

„Nećemo stati sve dok ne pobedimo Viktora Orbana i njegov režim“, rekla je Klara Dobrev, koja se obavezala da će smanjiti siromaštvo i raditi na uvođenju evra kao zvanične valute. Njen opozicioni kolega Karačonj je obećao pravedniji poreski sistem i izlečenje političkih podela.

Viktor Orban Foto: AP Photo/Laszlo Balogh

Obzirom na to da je Dobreva kandidat stranke koju vodi njen suprug, bivši premijer Ferenc Đurčanj, i aktuelna predsednica Evropskog parlamenta, procenjuje se da će ona dobiti podršku međunarodne zajednice i građana Mađarske u  konačnoj borbi protiv Viktora Orbana.

BONUS VIDEO Aleksandar Vučić i Viktor Orban 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar