Frensis Haugen
Frensis Haugen Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Bivša zaposlena u Fejsbuku, Frensis Haugen optužila je optužila tehnološkog giganta da stavlja profit ispred ljudi. Ona je svedočila u pododboru Senata ranije ovog meseca, a od kada je sa svojim tvrdnjama izašla u javnost, fama oko ove kompanije ne prestaje. Postavlje se pitanje: da li će njene tvrdnje dovesti to pada multimionske kompanije i njenog vlasnika.

PROČITAJTE JOŠ:

„Fejsbuk će podstaći nasilnije nemire širom sveta ukoliko ne zaustavi svoje algoritme da guraju ekstremne sadržaje i sadržaje koji izazivaju podele“, izjavila je u ponedeljak u britanskom parlamentu Frensis Haugen.

Preko svog pravnog savetnika Haugenova podnela je više od 10.000 stranica internih Fejsbukovih dokumenata Komisiji za hartije od vrednosti i Kongresu u redigovanom obliku. Redigovane verzije pregledao je konzorcijum od 17 američkih novinskih organizacija. U petak je konzorcijum počeo da objavljuje seriju priča – zajednički nazvanih „Fejsbuk papiri“ zasnovanih na internim dokumentima kompanije.

Ko je Frensis Haugen?

Frensis je radila za tu kompaniju dve godine kao menadžer proizvoda u timu za građanski integritet kompanije. Njen posao je uglavnom bio fokusira na praćenje širenja dizinformacija na platformi i osigiravanju da se platfomra ne koristi za destabilizovanje demokratije.

Mark Zuckerberg Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Ona je pre Fejsbuka imala uspešnu tehnološku karijeru, radeći kao menadžer proizvoda u nekoliko vrhunskih tehnoloških firmi, uključujući Gugl, Pintrest i Yelp. Dok je pohađala program menadžemnta na Poslovnoj školi Harvard 2010. godine, bila suosnivač kompanije za upoznavanje pod nazivom „Tajni agent Kupidon“, koja je kasnije postala popularna aplikacije za sastanke.

Ona je istakla da njena strast za borbom protiv dezinformacija na društvenim mrežama potiče iz 2014. godine, kada je videla porodičnog prijatelja koji je postao opsednut forumima koji promovišu teorije zavere bilih nacionalista.

Kada joj se 2018. godine obratio regrut iz Fejsbuka, ona je insistirala da želi posao vezan da demokratiju i širenje lažnih informacija. Godine 2019. pridružila se timu za građanski integritet koji se bavio mešanjem u izbore širom sveta. Tim je međutim, raspušten nakon američkih izbora 2020. godine.

Godine 2001. Haugen je bila jedan od sedmoro učenika koji su osvojili prvo mesto na državnom inženjerskom takmičenju. Haugen i njeni drugari vršnjaci su pobedili tako što su odgovarali na pitanja primenjen nauke koristiće referentne knjige iz biologije, hemije i fizike.

Takođe je bila aktivna i sa svojim debatnim timom iz srednje škole, a bila je i kapiten tima za politiku. Proglašena je za polufinalistu na Državnom govornom i debatnom turniru Forenzičke lige u Ajovi u martu 2002. godine. Njeni roditelji su profesori.

Frensis Haugen
Frensis Haugen Foto:EPA-EFE/Jabin Botsford

Oštre reči na račun Fejsbuka

Mark Zakerberg ima „jednostranu kontrolu nad tri milijarde ljudi“ zbog svoje neprikosnovene pozicije na vrhu kompanije Fejsbuk, izjavila je uzbunjivačica Frensis Haugen pred britanskim poslanicima i pozvala na hitnu spoljnu regulativu kako bi se uredilo i zauzdalo upravljanje ovom kompanijom i smanjila društvena šteta.

„Interna poslovna kultura kompanije Fejsbuk daje prioritet profitabilnosti na štetu uticaja koji ta platforma širi“, upozorila je Haugenova, ističući da „nema volje u vrhu kompanije da se osigura da ovi sistemi rade na adekvatno bezbedan način“, prenosi Tanjug.

„Dok se ne uspostavi protivteža, ovakve stvari će se raditi u isključivom interesu akcionara, a ne u javnom interesu“, istakla je ona i upozorila da Instagram, koji je u vlasništvu Fejsbuka a koji koriste milioni dece širom sveta, možda nikada neće biti bezbedan za tinejdžere.

Foto:EPA-EFE/LUONG THAI LINH

U jeku sve veće zabrinutosti oko uticaja Instagrama na mentalno zdravlje i opsednutost telesnim izgledom među tinejdžerima, Haugen je predočila da je su u istraživanjima kompanije mladi korisnici aplikacije poređeni sa zavisnicima koji se osećaju nesposobnim da se odreknu usluge koja ih čini nesrećnim.

„Poslednje što vide noću pre nego što odu da spavaju jeste da je neko okrutan prema njima. Prvo što vide ujutru kada se probude je izjava mržnje, a to je mnogo gore“, upozorila je Haugenova.

Ona je ukazala da je čak interno istraživanje kompanije otkrilo da je Instagram opasniji od drugih društvenih medija kao što su TikTok i Snepčet jer je platforma fokusirana na „javno upoređivanje fizikusa, telesnog, načina života ljudi, što je pogubno za decu“.

Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

„Duboko sam zabrinuta da možda ne postoji način da se Instagram učini bezbednim za 14-godišnjake i iskreno sumnjam da je moguće učiniti ga bezbednim za 10-godišnjake. Prelazak na sisteme koji su prilagođeni ljudima je najsigurniji način dizajniranja društvenih medija koje smo voleli pre nego što je uveden algoritamski „feed““, upozorila je uzbinjivačica Frensis Haugen, prenosi Tanjug.

Ona je apelovala na Fejsbuk da oteža deljenje sadržaja mržnje i dezinformacija i favorizuje sadržaje koji dolaze iz porodice i od prijatelja.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram