Aleksandar Vučić i Emanuel Makron Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Emanuel Makron gura svoju državu u dubok politički ambis nakon vanrednih parlamentarnih izbora.

Francuski predsednik je odbio da imenuje premijera iz levičarske koalicije koja je osvojila najviše poslaničkih mesta na vanrednim izborima prošlog meseca.
Makron se nadao da će konsultacije prekinuti politički ćorsokak izazvan izborima koji su ostavili Narodnu skupštinu podeljenu na tri približno jednaka bloka – levi, centar i krajnju desnicu – od kojih nijedan nema dovoljnu većinu.

Nakon dvodnevnih razgovora sa liderima partija i parlamenta kako bi se prekinuo ćorsokak i mogao da se imenuje premijera uz međustranačku podršku, Makronova odluka da ne odabere kandidata iz Novog narodnog fronta naišla je na ljutnju i pretnje opozivom.

U saopštenju objavljenom u ponedeljak uveče, Jelisejska palata je opisala razgovore u petak i tokom dana kao „fer, iskrene i korisne“, ali je navedeno da nisu uspeli da dovedu do izvodljivog rešenja.

Vlada koju je formirala levičarska alijansa Novi narodni front (NFP) – koju čine Francuska nepokorena (LFI), Socijalistička partija (PS), Zeleni (EELV) i Komunistička partija (PCF) – dovela bi do momentalnog glasanja o povrenju i kolaps vlade, rekao je Makron obrazlažući svoju odluku.

Lisi Kaste Foto:Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

„Takva vlada bi odmah imala većinu od više od 350 poslanika protiv sebe, što bi je praktično sprečilo da deluje“, dodao je Makron. „S obzirom na mišljenja konsultovanih političkih lidera, institucionalna stabilnost naše zemlje znači da se ovoj opciji ne treba da težimo“.

Makron je najavio da će početi još jedan krug konsultacija sa stranačkim liderima i veteranima.

„U ovom trenutku bez presedana u Petoj republici, kada su očekivanja francuskog naroda velika, šef države poziva sve političke lidere da ispune priliku tako što će pokazati duh odgovornosti“, navodi se u saopštenju.

Predsednik je dodao: „Moja odgovornost je da obezbedim da zemlja ne bude ni blokirana ni oslabljena.

Levičari odbijaju da razgovaraju

Nakon saopštenja, NFP je rekao da neće učestvovati u daljim razgovorima osim ako se ne razgovara o formiranju vlade. Ad hoc levičarski savez otklonio je pretnju krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) u drugom krugu parlamentarnih izbora u julu. Koalicija je dobila najviše mesta u skupštini od 577 mesta i rekla je da novi premijer treba da dođe iz njenih redova. Francuski Socijalisti i Zeleni odlučili su da ne nastave pregovore sa predsednikom Emanuelom Makronom oko formiranja nove vlade u Francuskoj i umesto toga pozvali su svoje pristalice na mirne proteste.

„Nećemo nastaviti ove lažne konsultacije sa predsednikom koji ionako ne sluša i koji je opsednut kontrolom. On ne traži rešenje, već pokušava da opstruiše“, izjavila je predsednica stranke Zeleni Marin Tondelije, a prenosi Rojters.

Pročitajte još:

Tondelije je rekla i da „tri četvrtine Francuza želi politički raskid sa makronizmom“.

Predsednik Socijalističke partije Olivije For rekao je da se neće upuštati u pregovore koje je nazvao „parodijom na demokratiju“.

Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

NFP je za svog kandidata predložio Lisi Kaste, 37-godišnju ekonomistu i direktorku finansijskih poslova u gradskoj kući Pariza. Nakon saopštenja od ponedeljka, Žan-Lik Melanšon, predsednik LFI, optužio je Makrona da je stvorio „izuzetno ozbiljnu situaciju”.

„Narodni i politički odgovor mora biti brz i čvrst“, rekao je Melanšon. LFI je pozvao na demonstracije pozivajući predsednika da „poštuje demokratiju“ i rekao da će to predstavljati predlog za opoziv Makrona.

„Predsednik republike ne priznaje rezultat opšteg prava glasa, što je Novi narodni front stavilo na vrh birališta“, navodi se u saopštenju.

„Odbija da imenuje Lisi Kaste za premijera. Pod ovim uslovima, predlog za opoziv će podneti poslanici LFI. Svaki predlog za premijera osim Lisi Kaste biće podložan predlogu nezadovoljstva.

Nakon sastanka sa Makronom na razgovorima u ponedeljak, lideri RN Marin le Pen i Žordan Bardela opisali su NFP kao „opasnost“ za Francusku.

Među drugim imenima o kojima se raspravlja u političkim krugovima su bivši socijalistički ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev i Gzavije Bertran, regionalni lider republikanaca desnog centra.

Makron se sprema za put u Srbiju

U međuvremenu, francuski predsednik će ostaviti državu u haosu kako bi se u Beogradu sastao sa srpskim državnim vrhom. Tokom ove posete, Emanuel Makron bi posebno trebalo da „ponovo potvrdi podršku Francuske „evropskom putu“ Srbije.

Emanuel Makron će posetiti Srbiju 29. i 30. avgusta. Za predsednika Republike, to će uključivati „ponovno potvrđivanje podrške Francuske „evropskom usmeravanju“ Srbije i razgovore o ekonomiji, zdravstvu, energetici, kulturi i „veštačkoj inteligenciji“.

Pročitajte još:

Pojedini francuski mediji pominju da bi za vreme ove posete trebalo da se finalizira prodaja 12 aviona „rafal“ Srbiji. Dočekujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Francuskoj u proleće, Makron je izjavio da budućnost Srbije leži „unutar Evropske unije“ i „nigde drugde“. On je pozvao Prištinu i Beograd da „svako urade svoj deo posla” i da se „ide dalje” na putu normalizacije.

Francuska je početkom avgusta osudila „umnožavanje jednostranih akcija kosovskih vlasti“, koje „ugrožavaju napore za normalizaciju“ između Beograda i Prištine, „preduslove za realizaciju evropske perspektive dve zemlje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare