Ukrajina rat
Ukrajina rat ostaci oborenog ruskog helikoptera u blizini Kijeva Foto:EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Francuski novinar Frederik Leklerk-Imof koji je radio za kanal BFMTV i pratio evakuaciju civila iz Luganske oblasti ubijen je u Ukrajini, objavio je predsednik Francuske Emanuel Makron na Tviteru. Novinar Maksim Brandšteter lakše je povređen, navodi Kanal 24.

Francuski novinar se nalazio u humanitarnom vozilu sa civilima. Vozilo je pogođeno ruskim šrapnelom, a Leklerk-Imof je podlegao povredama koje je tom prilikom zadobio, napisao je na Telegramu guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj, prenosi N1.

„Novinar Frederik Leklerk-Imof je bio u Ukrajini da pokaže realnost rata. U humanitarnom autobusu, zajedno sa civilima koji su bili primorani da beže da pobegnu od ruskih bombi, smrtno je povređen“, napisao je Makron.

Šefica francuske diplomatije Katarin Kolona je u ponedeljak zahtevala „transparentnu istragu što je pre moguće kako bi se rasvetlele okolnosti ove tragedije“.

Hajdaj je na Tviteru objavio novinarsku akreditaciju Leklerk-Imofa, kao i fotografije pogođenog autobusa na kojem je pisalo „humanitarna pomoć“.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu, najmanje osam novinara je poginulo na terenu u obavljanju svoje profesije, prema podacima RSF-a.

Bonus video: Ruska vojska patrolira Severodonjeckom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar