Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Kontroverzni francuski naučnik Lik Montanje, koji je 2008. dobio Nobelovu nagradu za istraživanje virusa HIV, rekao je kako je siguran da je korona virus nastao veštačkim putem.

„Bolest kovid-19 stvorena je u laboratoriji u Vuhanu, koja se specijalizovala za istraživanje korona virusa još od prošle decenije. Naučnici su verovatno u njega ubacili RNA iz HIV u potrazi za vakcinom protiv tog virusa pa je došlo do manipulacije. Ne znam kako je virus izašao iz laboratorije, možda je za to kriv nekakav čarobnjak“, rekao je Montanje u gostovanju na TV CNEWS.

Njegove izjave podigle su puno prašine, a te tvrdnje demantovali su sa Pasterovog instituta u Parizu.

Povezivanje kovida-19 i HIV nema nikakvog smisla. Neki virusi imaju sličan genetski materijal pa ih se može dovoditi u vezu s drugima, ali u ovom slučaju to nema baš nikakvu baučnu podlogu“, rekao je Etjen Simon-Lorije sa tog instituta.

Montanje je već više od deset godina u sukobu sa naučnom zajednicom. Nakon što je primio Nobelovu nagradu, Montanje je 2009. rekao da je jak imunitet dovoljan u borbi s HIV koji je istraživao veći deo karijere. Nakon toga je izneo teoriju da voda ima pamćenje, a pre tri godine se usprotivio vakcini.

Komentari

Svi komentari (2)