Foto:EPA-EFE/Julien de Rosa

Visoko zarazni delta soj sada predstavlja oko 40 odsto novih slučajeva u Francuskoj zbog čega vlasti upozoravaju na četvrti talas koronavirusa.

Visoko zarazni delta soj sada predstavlja oko 40 odsto novih COVID-19 zaraza u Francuskoj, upozorio je potpredsednik vlade Gabriel Atal i rekao da bi četvrti talas mogao da ugrozi leto.

On je rekao da bi ubrzanje kampanje vakcinisanja bio najbolji način da se izbjegne novo ograničavanje kretanja i druženja i pozvao sve neodlučne da se vakcinišu.

Udeo ove varijante udvostručio se svake sedmice u prošle tri sedmice, od 10 odsto infekcija pre tri sedmice, na 20 odsto prošle sedmice i 40 odsto ove sedmice, rekao je.

“Ovaj soj je opasan i brz i gdjže god se pojavi može da uništi leto ”, rekao je Atal na konferenciji za novinare.

Dodao je da se stanje brzo pogoršava u pokrajini Ile-de-France oko Pariza, a stopa zaraze oko glavnog grada se gotovo udvostručila prošle sedmice.

“Primamo sve više znakova upozorenja i mogli bismo doživeti jednaku putanju kao neke susedne zemlje”, dodao je.

Mogući scenariji

Slučajevi u Britaniji su u velikom porastu, dok su vlasti Španije i Portugala zbog ubrzanja zaraza bile prisiljene da uvedu nove restrikcije.

Ministri će se sastati u ponedeljak na razgovorima o četvrtom talasu, a vlada razmatra moguće scenarije, uključujući obavezno vakcinisanje za zdravstvene radnike.

“Ne želim da stigmatiziram ni jednu profesiju. Vakcinisanje nije kazna, već prilika. Želim da se o tome vodi rasprava bez strasti”, rekao je ministar zdravlja Oliver Veran na početku sastanka s predstavnicima zdravstvenih radnika.

BONUS VIDEO: Uneskova lista zaštićenih dobara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar