Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Potpukovnika je zbog sumnje da je špijunirao za Rusiju 21. avgusta uhapsila služba glavne direkcije unutrašnje bezbednosti. Već nekoliko godina vlasti u Parizu su u pripravnosti jer je povećana ruska špijunaža u toj zemlji. Hapšenje potpukovnika francuske vojske stacioniranog u bazi NATO-a u Napulju zbog sumnje da je Rusiji odavao tajne od nacionalne sigurnosti, potvrdila je za medije ministarka odbrane Francuske, Florans Parli.

Hapšenje potpukovnika francuske vojske stacioniranog u bazi NATO u Napulju zbog sumnje da je Rusiji odavao tajne od nacionalne sigurnosti, potvrdila je za medije ministarka odbrane Francuske, Florans Parli.

„Mogu da potvrdim da je jedan oficir visokog ranga podvrgnut sudskoj proceduri zbog pretnje državnoj sigurnosti“ ,izjavila je Parli. On ima 50 godina, petoro dece i govori dobro ruski. Optužen je za odavanje informacija stranoj sili. Potpukovnika je 21.avgusta uhapsila služba glavne direkcije unutrašnje bezbednosti Francuske. Nalazi se u pariskom zatvoru La Sante.

Prema navodima, viđen je u društvu špijuna elitne ruske vojne tajne službe GRU. Videli su se nekoliko puta u Napulju i okolini. Francuski oficir je moskovskom špijunu navodno predao tajne dokumente koji mogu ugroziti sigurnosti zemalja NATO.

Već nekoliko godina vlasti u Parizu su veoma oprezne jer je povećana ruska špijunaža u toj zemlji. Krajem 2017. francuski predsednik Emanuel Makron po hitnom postupku je izbacio ekonomskog savetnika ruske ambasade u Parizu koji je mesecima pokušavao da regrutuje neku krticu među Francuzima.

Odnosi Francuske i Rusije sve su napetiji, a na njih utiču trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog kojem je Pariz ponudio azil i stav dveju zemalja o protestima u Belorusiji. Makron je upozorio ruskog lidera Vladimira Putina da se ne meša u situaciju u Minsku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare