Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Francuska je danas odlučila da izruči Španiji lidera bivše baskijske separatističke grupe ETA, Hoze Antonija Urutikoeheu (69), optuženog da je finansirao oružanu grupu preko kafića u kojima su se okupljali zagovornici nezavisnosti Baskije. Urutikoeheu boluje od raka, a francuski sud mu je 30. jula zbog epidemije koronavirusa dopustio da izađe iz zatvora i od tada se nalazi u kućnom pritvoru u Parizu.

On je osuđen i za izdavanje naloga za bombaški napad na garnizon španske civilne garde 1978. godine u Saragosi, kada je poginulo 11 osoba, a 88 ih je ranjeno.

Smatra se i da je Urutikoeh u maju 2018. godine, nakon objave o raspuštanju ETA-e bio jedan od njenih poslednjih vođa, a kako se dodaje, brojni pripadnici te organizacije skrivali su se u francuskom delu Baskije, dok su operacije izvodili u Španiji.

Sud u Parizu saopštio je danas da se Urutikoeheu, poznat i pod imenom Hose Terner može u naredna tri dana žaliti na odluku o izručenju.

Zagovornici nezavisnosti Baskije, autonomne pokrajine sa 2,2 miliona stanovnika na severu Španije, traže njegovo puštanje na slobodu. Istovremeno, španska udruženja žrtava terorizma zahtevaju suđenje i traže od vlade u Madridu da nastavi s progonom i istragama bivših članova ETA..

Urutikoeh je uhapšen u maju 2019. godine u mestu Saljančes, u francuskim Alpama, u zajedničkoj operaciji francuske i španske policije.

Potraga za liderom ETA, koji je optužen za zločin protiv čovečnosti, trajala je od 2002. godine.

Urutikoeheu boluje od raka, a francuski sud mu je 30. jula dopustio da izađe iz pritvora zbog rizika za zdravlje nakon što se u tamošnjem pritvoru pojavio koronavirus i od tada se nalazi u kućnom pritvoru u Parizu.

 

Foto: EPA-EFE/ALFREDO ALDAI
Tokom kampanje za nezavisnu Baskiju ETA ubila više od 10.000 ljudi

 

ETA je baskijska teroristička i separatistička organizacija osnovana 1959. godine.

Naziv je skraćenica od Euskadi Ta Askatasuna što na baskijskom znači „Baskijska domovina i sloboda“.

Za vlade Španije i Francuske, Evropsku uniju i vladu SAD  ETA  je teroristička organizacija. U periodu od 1968. do januara 2008 po podacima španskog ministarstva unutrašnjih poslova ETA se tereti za ubistvo 10.821 žrtave .

Njeni pripadnici koriste terorističke napade na vojne, policijske i civilne ciljeve radi prizivanje pažnje javnosti u Španiji i svetu na „baskijski problem“, kako oni nazivaju težnju za nezavisnom Baskijom i ujedinjenjem sa ostalim istorijskim baskijskim teritorijama. .

Inače, ova organizacija je nastala transformacijom dela studentske organizacije koja se borila protiv vojne diktature generala Franka i za očuvanje baskijske kulture.

ETA je proglasila prekid vatre 2011. godine i predala oružje u aprilu 2017. godine, a u maju 2018. godine saopštila je da je rasformirala sve svoje strukture.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar