Majmunske boginje
Foto: REUTERS/Christinne Muschi

Francuska nacionalna zdravstvena uprava (HAS) preporučila je danas proširenje kampanje vakcinacije protiv majmunskih boginja, navodeći da bi oni koji su najizloženiji riziku od zaraze virusom putem seksualnih odnosa trebalo da dobiju vakcinu.

Muškarci koji imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima i trans osobe koje imaju više seksualnih partnera treba da budu vakcinisane, navodi HAS i dodaje da vakcinu treba da prime i osobe koje se bave prostitucijom ili na drugi način rade u „područjima seksualne potrošnje“, preneo je Rojters.

HAS je do sada preporučivao samo reaktivnu vakcinaciju, što znači da čim se potvrdi neki slučaj majmunskih boginja, vakcinu treba dati odraslim osobama koje su bile u kontaktu sa obolelim.

S obzirom na širenje virusa majmunskih boginja i teškoće u praćenju kontakata zaraženih osoba, HAS sada preporučuje preventivnu vakcinaciju za neke grupe za koje navodi da su u posebnom riziku.

Što se tiče medicinskog osoblja, vakcinacija se može razmatrati od slučaja do slučaja za profesionalce koji moraju da rade sa bolesnim ljudima, saopštili su zvaničnici i dodali da u ovoj fazi ne preporučuju opštu kampanju vakcinacije.

BONUS VIDEO: dr Zoran Radovanović o epidemiji majmunskih boginja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)