Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Francusku je prošle nedelje zgrozila brutalna likvidacija učitelja istorije Samuela Patija, kojem je tinejdžer poreklom iz Čečenije u predgrađu Pariza odrubio glavu, snimio ju i objavio na društvenim mrežama, zbog karikatura proroka Muhameda koje je Pati pokazao učenicima.

Kao deo počasti Patiju juče su na vladine zgrade u nekim francuskim gradovima projektovani crteži Muhameda iz satiričnog lista Šarli Ebdo, svetski poznatog zbog islamističkog pokolja u januaru 2015. kada su braća Šarif i Said Kouči upali u redakciju i ubili 12 ljudi.

Crteži Muhameda bili su izloženi na gradskoj kuči u Monpeljeu i Tuluzu, a Pati je dobio spomen-obeležje na čijem je otkrivanju u Parizu bio i predsednik Emanuel Makron.

Francuski predsednik je Patija opisao kao „tihog heroja koji je utelovio vrednosti Francuske Republike“. Posthumno mu je dodelio Legiju časti, najvišu francusku civilnu čast.

 

Otac učenice objavio ime profesora i adresu škole

 

 

Otac jedne 13-godišnje učenice je zbog Patijevog pokazivanja karikatura Muhameda pozvao na mobilizaciju protiv Patija te zatražio da mu daju otkaz u školi.

Na društvenim je mrežama objavio Patijevo ime i prezime i adresu škole u kojoj je radio, i to samo nekoliko dana pre napada.

Na mobilnom telefonu ubice, 18-godišnjeg Abulaha Anzorova, kog je ubila policija, pronađena je fotografija Patija i poruka u kojoj priznaje ubistvo. Svedoci su ispričali da je ubica viđen u petak u školi, pri čemu je ispitivao učenike gde može pronaći Patija.

Zbog ubistva profesora istorije ukupno je uhapšeno 11 ljudi, među kojima su islamski propovednik i otac učenice koji se na pokazivanje karikatura Muhameda žalio na društvenim mrežama.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare