Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Francuske vlasti poručile su operaterima koji planiraju da kupe „Huavej“ 5G opremu da neće moći da obnove licence za opremu nakon što one isteknu. Time će Francuska efikasno izbaciti kinesku firmu iz poslovanja u toj zemlji kad je reč o mobilnim mrežama

Kao i druge zemlje u Evropi, Francuska postavlja temelje za svoje mobilno tržište 5G nove generacije usred rastuće geopolitičke oluje između dve globalne supersile, prenosi Rojters.

Sjedinjene Države kažu da bi opremu kompanije mogla da iskoristi kineska vlada za špijunažu – optužba koju su „Huavej“ i Peking odbacili – i pritiskali su svoje saveznike da tu opremu zabrane.

Francuska agencija za kibernetičku sigurnost ANSSI saopštila je ovog meseca da će operaterima omogućiti upotrebu opreme, uključujući „Huavejeve“, pod licencama od tri do osam godina. Ali dodala je i da apeluje na operatere da trenutno ne koristi opremu kineske kompanije.

Operatori moraju da podnesu zahtev za desetine licenci za opremu koja pokriva različite delove zemlje.

Podsetimo, u maju je, akon Nemačke i Holandije, Francuska takođe odbila američku preporuku o odbijanju telekomunikacione opreme kompanije „Huavej“, uz napomenu da sve detaljno proveravaju.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram


8109

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar