Ukrajina rat
Borodijanka Ukrajina Foto:REUTERS/Marko Djurica

Ukrajinske snage tvrde da u gradovima koje je ruska vojska napustila otkrivaju sve više dokaza o zverstvima i zločinima. Posle Buče, glavna tema postaje grad Borodjanka, gde su navodno zabeleženi zločini "gori od Buče". Fotografije iz ovog grada, ali i okolnih mesta u Kijevskoj oblasti, donosi Marko Đurica, beogradski fotoreporter koji radi za Rojters.

Na ovim fotografijama se može videti kako radnik koji čisti ruševine prolazi pored zgrada koje su uništene u granatiranju tokom ruske invazije u ovom mestu u Kijevskoj oblasti.

Borodijanka Ukrajina Foto:REUTERS/Marko Djurica

Uslikao je i vatrogasce koji sede i odmaraju u blizini objekta koji je uništen u granatiranju. Na drugim fotografijama, Đurica je zabležio prizore u selima u Kijevskoj oblasti. Na njima se vide srušene kuće i zgrade, ljudi koji sede i plaču ili pretražuju ruševine na čijem mestu su nekada bili njihovi domovi.

Borodijanka Ukrajina Foto:REUTERS/Marko Djurica

Nacionalni javni radio čiji su repoterteri posetili Borodjanku, rekao je da je „skoro svaka zgrada duž glavne ulice uništena ili oštećena: prodavnice, kuće, apoteke, banke, sve sa pocrnelim zidovima i razbijenim prozorima“.

Ukrajina Foto:REUTERS/Marko Djurica

Takva ocena se poklapa sa tvrdnjama BBC i drugih medija koji su tamo boravili nekoliko dana.

Ukrajina Andriivka Foto:REUTERS/Marko Djurica

Džeremi Boven iz BBC-ja je u sredu napisao da je od nekolicine gradove severozapadno od prestonice Kijeva, uključujući Buču i Irpin, najveća šteta naneta Borodjanki.

Ukrajina Foto:REUTERS/Marko Djurica

„Uništenje u centru Borodjanke je najgore u odnosu na njegovu veličinu koje sam video u bilo kod od gradova oko Kijeva, uključujući Buči i Irpin, oko kojih se dosta borilo“, rekao je on.

Ukrajina Foto:REUTERS/Marko Djurica

„Niz glavnu ulicu od kružnog toga na ulazu u grad je velika šteta. Uništene i izgorele zgrade, kuće pretvorene u ruševine, olupine automobila, a zatim još srušenih zgrada“, dodao je on.

Ukrajina Foto:REUTERS/Marko Djurica

BONUS VIDEO: Masovne žrtve u Buči

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare