Foto: Blaize Pascall / Alamy / Alamy / Profimedia

Avion kompanije "Beechcraft" sa dva putnika preleteo je sinoć vazdušne prostore Mađarske, Rumunije, Srbije i Bugarske, bez dozvole ovih država.

„Avion koji je prešao rumunski vazdušni prostor na ruti koja uključuje Oradeu, Karansebeš i Drobeta-Turnu Severin nije pokazao znakove neprijateljskog ili opasnog ponašanja. Pilot nije odgovorio na radio-zahteve i vizuelne signale ratnih aviona koji su pratili letelicu u skladu sa međunarodnim pravilima“, navodi se u saopštenju rumunskog ministarstva odbrane.

Foto: Jason O. Watson (Aviation Photos) / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema dostupnim informacijama, avion je poleteo sa područja mađarskog grada Debrecina oko 17.30 časova, bez odobrenog plana leta i sa isključenim transponderima. Dva mađarska ratna aviona pratila su letelicu u vazdušnom prostoru te zemlje, a u 17.38 su ga presrela dva vojna aviona mađarskog ratnog vazduhoplovstva tipa JAS 39 Gripen.

Avion nije reagovao na radio pozive i vizuelne signale vojnih aviona. Oko 17.49 časova letelica je ušla u rumunski vazdušni prostor u oblasti Oradee, u pratnji dva mađarska vojna aviona, na osnovu prekograničnog sporazuma između Rumunije i Mađarske.

POGLEDAJTE JOŠ:

U 17.58 mađarski vojni avioni su se vratili u bazu, da bi pratnju preuzela dva aviona F-16 Ratnog vazduhoplovstva SAD.

Misija dva američka aviona bila je slična – radio ispitivanje, vizuelna identifikacija i pratnja ciljanog aviona. Kasnije je isti zadatak preuzelo rumunsko vojno vazduhoplovstvo.

Letelica ni njima nije odgovorila na signale, nakon čega je prešla u vazdušni prostor Srbije, a devet minuta kasnije i Bugarske.

Bugarske vlasti trenutno istražuju područje poslednjeg poznatog položaja, kako bi identifikovale letelicu i utvrdile detalje njene misije, ali se srpske vlasti o ovom pitanju nisu oglašavale.

BONUS VIDEO Sletanje ruskog aviona u Beograd podiglo veliku prašinu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar