Pristalice albanske opozicije protestuju protiv korupcije vlade Foto: AP Photo / Armando Babani

Hiljade pristalica albanske opozicije protestovalo je danas optužujući vladu za korupciju.

Demonstranti su bacali kamenje i baklje na policiju. Neki su srušili gvozdenu ogradu postavljeno oko glavne zgrade vlade u Tirani, ali su protesti završeni mirno.

Protesti takođe obeležavaju 33 godina od rušenja glavne statue poslednjeg komunističkog diktatora zemlje Envera Hodže.

Pristalice albanske opozicije protestuju protiv korupcije vlade Foto: AP Photo / Armando Babani

Opozicioni poslanici od oktobra redovno remete sednice parlamenta iz protesta zbog odbijanja levičarskih Socijalista da formiraju parlamentarne odbore da ispitaju navodne slučajeve korupcije koji uključuju premijera Edija Ramu i druge vodeće zvaničnike.

Tokom današnjih protesta izražena je podrška bivšem premijeru i sadašnjem opozicionom vođi Saliju Beriši koji je u kućnom pritvoru dok se ispituje zbog navodne zloupotrebe položaja da pomogne svom zetu da privatizuje javno zemljište i izgradi stambene zgrade.

U obraćanju iz svog stana i emitovan uživo preko ekrana na skupu Beriša je optužio aktuelnog premijera Ramu za korpuciju i političke napade na njegovu porodicu. Obećao je da će ponovo otvoriti vrata za integraciju u EU koje je, kako je rekao, „zatvorio režim Edija Rame“.

Pristalice albanske opozicije protestuju protiv korupcije vlade Foto: AP Photo / Armando Babani

Protestu se nisu pridružile sve opozicione grupe. Pristalice jednog krila podeljene Demokratske stranke koji nisu učestvovali optužuju Berišu da održava proteste za ličnu dobit i kao način da poveća broj svojih pristalica.

Podrška Beriši znatno je opala kada su SAD 2021. i Velika Britanija 2022. zabranili njemu i članovima njegove porodice ulazak zbog navodne uključenosti u korupciju.

BONUS VIDEO: UŽIVO: Protest u Bloku 63 zbog BETONIZACIJE

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar