Foto: CCTV/Reuters

Biće potrebno još najmanje 15 dana da se spasioci probiju kroz ogromnu masu urušenog otpada i stignu do rudara koji su pod zemljom već 11 dana otkako je došlo do eksplozije u rudniku zlata u Kisiji, u pokrajini Šandung na istoku Kine.

Pročitajte još:

Okno je 300 metara ispod površine blokiralo 70 tona otpada, navela je vlada grada Jentaja u saopštenju, prenose mediji.

Od preostalih zarobljenih rudara, ukupno njih 21, jedan je preminuo, a spasiocu su uspeli da dođu u kontakt sa grupom od njih deset. Jedan je, kako se navodi, živ u obližnjoj komori rudnika – dok je stanje ostalih desetorice rudara nepoznato.

Zarobljeni rudari su pre pet dana uspeli da pošalju poruku da su živi.

Foto: CCTV/Reuters

“Ne prestajte da pokušavate da dođete do nas”, rekli su spasiocima, preneo je BBC.

Jedan rudar je umro od povreda glave nakon eksplozije, kako je javljeno u četvrtak. Preminuli je bio u komi nakon povrede, a još dvojica su u lošem stanju. Spasavaoci su uspeli da isporuče hranu, lekove i druge zalihe grupi od 11 rudara, dok sklanjaju otpad kako bi obezbedili ventilaciju i izvukli ih van.

Foto: CCTV/Reuters

Državni kineski mediji navode da su radnici iscrpljeni, jer su zarobljeni od 10. januara. Spasioci pokušavaju da uklone blokadu dok buše druga okna radi komunikacije, ventilacije i mogućeg izbavljenja rudara na površinu.

Mediji navode i da je uprava rudnika u pritvoru zbog toga što su čekali više od 24 sata da prijave nesreću čiji uzrok još uvek nije zvanično objavljen. Kineska rudarska industrija inače je ozloglašena kao užasno nebezbedna; godišnje je odnosila i po 5.000 života.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar