Foto: Klimentyev Mikhail / TASS / Javier Rojas / Zuma Press / Profimedia

Na društvenim mrežama se dele fotografije i snimci protesta koji su zapalili Rusiju, i iako je većina zabeleženih scena potresna i brutalna, među njima se mogu naći i upravo ovakve - demonstranti koji drže duhovite i tragikomične transparente. Onaj koji je privukao najviše pažnje je "Ilone Masku, vodi Lukašenka na mars".

Belorusiju već devet dana potresaju ulični protesti, koji su počeli nakon što su demonstranti optužili Lukašenka da je ukrao izbore održane prošle nedelje, što on odbacije.

Podsetimo, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je na predsedničkim izborima 80,23 odsto glasova.

Proteste je do sada obeležila brutalnost policije u obračunu s demonstrantima. Tako je u ponedeljak, tokom protesta u centru Minska, poginuo 34-godišnji demonstrant Aleksander Tarajkovski. Kako je službeno saopšteno, Tarajkovski je poginuo kada mu je u rukama eksplodirala bomba koju je nameravao da baci na policiju. Međutim, njegova supruga tvrdi da ga je ubila policija, što dokazuje i snimak koji se juče pojavio na društvenim mrežama.

Pročitaj i:

Na snimcima sa ulica beloruske prestonice od ponedeljka je mogla da se vidi brutalnost policije koja je intervenisala protiv demonstranata, upotrebivši vodene topove, šok bombe i suzavac. Pravi haos nastao je kada su protivnici Lukašenka krenuli golim rukama na pripadnike policije koji su ih nemilosrdno udarali pendrecima.

Kako su preneli mediji, u toku prvog protesnog okupljanja, prošle nedelje, najmanje jedna osoba je poginula nakon što su je udarila policijska kola, a desetine je povređeno u sukobima policije i demonstranata.

Na ulicama Minska juče je bio najmasovniji protest do sad, u kojem je prema rečima medija učestvovalo preko 200.000 ljudi tražeći ostavku aktuelnog predsednika Aleksandra Lukašenka. Dok je masa protestovala na ulicama, na nacionalnoj televiziji je mogao da se vidi zabavni program.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi