Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Petnaest azijsko-pacifičkih država u nedelju je formiralo najveći trgovinski savez na svetu, pod okriljem Kine i bez učešća SAD- koje su pod američkim predsednikom Donaldom Trampom napustile pregovore o sličnom udruživanju.

Potpisivanje Sveobuhvatnog regionalnog ekonomskog partnerstva (RCEP) na sastanku u Hanoiju dogodilo se tri godine nakon propasti Transpacifičkog trgovinskog sporazuma (TTP) koji bi bio jedna od većih ostavština vlade bivšeg američkog predsednika Baraka Obame.

Njegov naslednik Donald Tramp je 2017. godine, prvog dana svog mandata, izašao iz tog sporazuma koji bi, da je stupio na snagu, obuhvatio gotovo trećinu svetske trgovinske razmene. RCEP bi sada mogao dodatno da učvrsti uticaj Kine u Aziji, dajući joj bolji položaj da oblikuje trgovinska pravila regiona.

Pročitajte još:

Sporazum je potpisalo 15 država – deset članica Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN), Australija, Kina, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja.

Dogovor je značajan jer su rivalske regionalne snage Kina, Japan i Južna Koreja prvi put deo zajedničkog trgovinskog sporazuma. Indija se povukla iz dogovora 2019. godine.

Sporazum je potpisan virtuelno, na sastanku na vrhu ASEAN-a na kojem se razgovaralo o tenzijama u Južnom kineskom moru i planovima o ekonomskom oporavku nakon pandemije koronavirusa. Cilj sporazuma o kojem se pregovaralo više od deset godina je da se u budućnosti smanjuju carine, a neke se ukidaju odmah, prenose hrvatski mediji.

RCEP će obuhvatiti 30 posto svetske ekonomije i 2,2 milijarde potrošača, saopštio je Vijetnam, domaćin susreta. Sporazum stupa na snagu kad ga ratifikuje dovoljan broj država, u naredne dve godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar