Mladi, odliv mozgova, odlasci, aerodrom, putovanje
Foto: Shutterstock

Da građani Bosne i Hercegovine, mahom mladi, napuštaju svoju zemlju je već poznata činjenica. Iako naše državne institucije nemaju egzaktne podatke koliko ljudi je otišlo iz BiH proteklih godina, pretpostavlja se da je reč o više desetina hiljada ljudi. Forbs je objavio statistiku rangiranja zemalja sveta koje imaju najveću dijasporu.

Bosna i Hercegovina zauzela je visoko drugo mesto od ukupno 151 zemlje, prenosi N1.

“Bosna i Hercegovina koja je proglasila nezavisnost 1991. godine tokom raspada komunističke Jugoslavije i nakon toga doživela krvavi rat, 2020. godine imala je 34 odsto stanovništva koje je živelo u inostranstvu”, navodi Forbs.

Grafika: Forbes

Prema podacima iz 2021. godine, BiH je za deset godina napustilo 200.000 građana. Na prvom mestu je Gvajana, na trećem Albanija.

Za Albaniju ističu kako je, nakon 40 godina komunizma i međunarodne izolacije, građanski rat i ozbiljno loše upravljanje finansijama držalo tu zemlju u teškom stanju 1990-ih. Danas, navodi Forbs, skoro trećina stanovništva živi u inostranstvu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Zemlje koje su trenutno ili su nedavno bile upletene u rat i sukobe takođe se značajno pojavljuju na listi. Sirija, nacija od oko 28 miliona domorodaca, sada ima osam miliona njih – ili oko 30 odsto – koji žive u inostranstvu. Južni Sudan, gde je građanski rat zvanično završio 2020., ima udeo dijaspore od 21 odsto“, navodi Forbs i dodaje da najveći dijasporu ima Palestinu. Čak 45 odsto Palestinaca je rođeno u inostranstvu.

Najmalobrojniju dijasporu imaju SAD koje se nalaze na 151. mestu sa 1 odsto dijaspore.

Potpuna lista još nije objavljena.

BONUS VIDEO: Kilometarski redovi za vodu u Kijevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar