La Palma vulkan lava erupcija
Vulkan na La Palmi Foto: EPA-EFE/MIGUEL CALERO

Vulkan na špasnskom ostrvu La Palma eruptira već petu nedelju zaredom i ne pokazuje znakove posustajanja već postaje sve aktivniji.

Pročitajte još:

Delimični kolaps kratera vulkana pokrenuo je novu reku lave, koja sad pogađa područja ostrva koja su ranije bila netaknuta.

Institut za vulkanologiju Kanarskog ostrva opisao je tu pojavu kao „ogromnu fontanu lave“.

„Sad smo ušli u novu fazu koja je puno intenzivnija“, rekao je za naučnik Pedro Hernandez.

Erupcija je stvorila ogromnu količinu vulkanskog dima i pepela iznad ostrva nedaleko od severozapada Afrike.

Stanovniciu strahu gledaju u kojem će smeru krenuti nova reka lave, a vlasti se pripremaju za evakuaciju još ljudi. Zahvaljujući brzim reakcijama vlasti, zbog čega je evakuisano oko 10 odstp stanovništva, u erupciji vulkana na La Palmi niko nije stradao.

Ipak, lava je uništila više od 2.000 zgrada, većinom kuća te prekrila više od 900 hektara površine. Gradovi u blizini vulkana zatrpani su pepelom.

Reke lave koje se spuštaju niz padine vulkana široke su gotovo tri kilometra, a na rubovima vulkana stalno se pojavljuju nove pukotine iz kojih izlazi lava.

Jedna reka lave već je došla do Atlantskog okeana, a druga je stala kad je ušla u naseljeno mesto na obali, uništavajući sve pred sobom.

Samo prošle nedelje zabeleženo je više od 800 potresa na La Palmi, pri čemu stanovnici nisu osetili većinu. Najjači je bio magnitude 4.9 po Rihteru.

BONUS VIDEO: La Palma u dimu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar