Ursula fon der Lajen Foto: AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je na eskalaciju energetske krize i istakla da se EU mora pripremiti za najgoru situaciju.

„Pošto je Rusija već potpuno ili delimično prekinula isporuku gasa za 12 zemalja članica EU, svi moramo da se pripremimo za najgoru situaciju“, rekla je Fon der Lajen za španski list „El mundo“.

Rusija je nedavno obustavila isporuke gasa za nekoliko zemalja EU, uključujući Poljsku, Bugarsku i u subotu Letoniju, zbog njihovog odbijanja da plate isporuku u rubljama. Rusija je, takođe, obustavila isporuke Nemačkoj zbog radova na održavanju, koji se smatraju odmazdom za sankcije Zapada.

Sve veći energetski problemi naterali su članice EU da se prošle nedjelje dogovore o hitnom zimskom planu za gas. Fon der Lajen je istakla da ove mere treba da pomognu da zadovolje potrebe za snabdevanjem tokom zime, prenosi N1. 

Španija se, kao i druge zemlje EU, u početku protivila planu za vanredne situacije, ali ga je odobrila nakon što je obezbedila ustupke.

Fon der Lajen je pozdravila je odluku španske Vlade, rekavši da je reč o evropskoj solidarnosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar