Ursula Fon der Lajen Foto: REUTERS/Florion Goga

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da će Rusija morati da plati za ratne zločine počinjene u Ukrajini, kao i da granatiranje

Ona je otvoreno osudila napad i istakla da će Evropa pružiti pomoć Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ:

„Uništavanje brane, nečuven napad na civilnu infrastrukturu, dovodi u opasnost hiljade ljudi u oblasti Herson. Evropa mobiliše podršku kroz mehanizam civilne zaštite. Koordiniramo sa državama članicama kako bismo brzo isporučili pumpe, vatrogasna creva, filtere za vodu. Stojimo uz Ukrajinu koliko god je potrebno“, poručila je fon der Lajen na Tviteru.

Prethodno je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola osudila napad, napominjući da će ukrajinska deca, žene i muškarci trpeti posledice strašnog uništenja hidroelektrane Kahovka.

„Ovo je čin protiv čovečnosti. Ratni zločin koji ne možemo ostaviti bez odgovora. Danas, više nego ikada, Ukrajini je potrebna naša pomoć“, napisala je ona na Tviteru.

Trenutak eksplozije Nove Kahovke
Foto: AP/video

Brojni Telegram kanali noćas su preneli informacije da je Kahovska hidroelektrana, koja je pod kontrolom ruskih snaga, navodno potpuno uništena, a neki su objavili snimke srušene brane.

Kako prenosi Rojters, ruska i ukrajinska strana se međusobno optužuju za napad na HE, koji je doveo do izlivanja vode u ratnoj zoni.

Neprovereni video snimci na društvenim mrežama prikazuju niz jakih eksplozija oko Kahovske brane, a na nekima se vidi kako se voda izliva.

BONUS VIDEO: Trenutak eksplozije Nove Kahovke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare