Ursula fon der Lajen Foto: EPA-EFE/VIRGINIA MAYO / POOL

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da tržište struje evropskog bloka više ne fukncioniše usred ukrajinskog rata i podržala je ograničenje cena ruskog gasa koji stiže preko gasovoda.

Ona je okrivila rat ruskog predsednika Vladimira Putina protiv Ukrajine za energetsku krizu i dramatični skok cena gasa i struje.

Rekla je da je prioritet Evrope da štedi energiju jer su rezerve male, mada je EU već dostigla svoj cilj da popuni skladišta gasa do 80 kapicetata uoči zimskih meseci. Ciljni datum je bio 1. novembar.

„Mislili smo da će nam trebati još dva meseca, rekla je ona u govoru u nemačkom gradu Murnau. „Radili smo jako da prekinemo zavisnost od ruskog gasa i okrenuli se drugim dobavljačima. Kao rezultat Norveška sada isporučuje više gasa Evropi nego Rusija. Pored toga SAD snabdevaju Evropu sa znatnom količinom tečnog gasa“, dodala je ona.

Ona je rekla, u izjavi uoči sastanka ministara energije EU iduće nedelje u Briselu, da vide da tržište struje više ne funkcioniše zato što je ozblijno poremećeno Putinovom manipulacijom.

Evropska komisija treba da predstavi paket detaljnih mera kasnije ovog meseca.

Da bi se rešavala kriza cena fon der Lajen je rekla da čvrsto veruje da je „sada vreme da se ograniči cena ruskog gasa koji se preko gasovoda izvozi u Evropu“ i predložila da se odvoje cene struje od cene gasa.

Čak i pre nego što je Rusija počela rat protiv Ukrajine mnoge zemlje članice EU pozivale su na temeljnu i strukturnu reformu energetskog tržišta evropskog bloka jer su verovali da je uticaj gasa na određivanje cena struje vrlo nesrazmeran.

„Naravno takođe ćemo govoriti o potrebi da gledamo na izgled tržišta struje srednjoročno, na primer odvajanje cene gasa od opšteg određivanja cena struje, i što je najvažnija tema danas, sutra i dalje a to je ogromne investicije u obnovljivu energiju“, rekla je Fon der Lajen.

Ona je takođe predložila da neki od ogromnih profita koje prave proizvođači struje treba da se koriste da podrže one koji malo zarađuju ili osetljive firme u ovim vremenima skupe struje.

***

BONUS VIDEO: Kolika je cena Vulinovog puta u Rusiju?


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar