Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Finska premijerka Sana Marin predložila je u ponedeljak da se skrati osmosatno radno vreme u govoru pred svojom Socijaldemokratskom strankom, kako bi se povećala produktivnost privrede.

Marin, koja je zagovarala šestosatno radno vreme i pre nego što je postala premijerka, mora u to uveriti druge stranke u svojoj koaliciji, ako želi da progura tu reformu, u trenutku dok raste nezaposlenost zbog covida-19.

„Treba nam jasna vizija i konkretni koraci o tome kako bi Finska mogla da uvede kraće radno vreme, a finski poslodavci bolje uslove rada”, rekla je 34-godišnja premijerka, koja je u nedelju izabrana za predsednicu stranke.

Ponovila je da vlada planira da ulaže u obrazovanje, kao i da će nastojati da zemlja prestane da koristi ugalj do 2035, pozivajući se tom prilikom na zelene investicije kako bi se obnovila privreda.

Marin, jedna od najmlađih premijerki na svetu, vodi finsku vladu levog centra od decembra 2019, nakon što je jedan član koalicije prisilio njenog prethodnika Antija Rinea da podnese ostavku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare