Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Finska je u četvrtak smanjila broj izdatih viza ruskim državljanima na jednu desetinu od redovnog broja. Ovaj potez se ocenjuje kao demonstracija solidarnosti sa Ukrajinom.

Finska, koja deli najdužu granicu sa Rusijom od svih zemalja članica Evropske unije, objavila je odluku u avgustu nakon sve većeg pritiska političara i običnih građana da ograniče kretanje ruskih turista kroz tu nordijsku zemlju dok Moskva nastavlja svoj rat u Ukrajini.

„Važno je da pokažemo da, kada Ukrajinci pate, turizam ne bi trebalo da normalno funkcioniše“, rekao je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto tokom sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Pragu.

Od 1. septembra Finska će Rusima dozvoliti da se prijave za turističke vize samo jednom nedeljno i to u četiri ruska grada: Moskvi, Sankt Peterburgu, Murmansku i Petrozavodsku u blizini finske granice.

Havisto je rekao da je posebno zabrinut zbog „neke vrste ruske turističke rute“ koja podrazumeva, da preko aerodroma u Helsinkiju deo Rusa leti u druge evropske zemlje, te time zaobilaze zabrane letova uvedene nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Paralelno, finsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Vlada trenutno istražuje mogućnost da pomogne ruskim braniocima ljudskih prava, članovima civilnog društva i novinarima koji su kritičari Kremlja, tako što će uspostaviti nove vrste humanitarnih viza za pristup Finskoj.

Na ovonedeljnom sastanku u Pragu, ministri spoljnih poslova EU odlučili su da pooštre pravila putovanja za Ruse unutar 27-članog bloka, ali nisu postigli konsenzus o punoj zabrani turističkih viza.

Moskva je ocenila odluku EU, da ukine pojednostavljeni vizni režim za ruske turiste, kao apsurdnu i lošu vest za ruske građane.

BONUS VIDEO: Finska i Švedska pred vratima NATO – Rusija preti odgovorom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar