Mozambik vojnici
Foto: EPA-EFE/ANTONIO SILVA

Film „Granit“ koji je finansijski podržao ugostiteljski magnat povezan sa Kremljom Jevgenij Prigožin prikazuje grupu ruskih „vojnih instruktora“ angažovanih u Mozambiku da se bore protiv pobunjenika povezanih sa Islamskom državom, prenosi portal themoscowtimes.com.

Film će, navodi se, premijerno biti prikazan u utorak na kanalu NTV bliskom vlastima u Moskvi. „Granit“ je producirala kompanija Aurum, u kojoj Prigožin ima veliki udeo, pokazuju podaci ruskog javnog registra.

U trejleru filma se kaže da je posvećen „našim ruskim momcima“ i prikazuje događaje iz stvarnog života ruskih plaćenika koji su se borili u severnom mozambičkom regionu Kabo Delgado 2019.

„Film je u potpunosti zasnovan na ruskoj privatnoj vojnoj kompaniji u Mozambiku. Sve se ovo dogodilo u stvarnom životu“, rekao je njegov režiser Denis Nejmand za portal themoscowtimes.com.

PROČITAJTE JOŠ:

Moskovski portal zajedno sa drugim medijima ranije su pisali kako je stotine ruskih vojnika koji se bore za privatnu vojnu kompaniju „Grupa Vagner“ raspoređeno u Mozambiku, od kojih su najmanje sedam ubili islamski pobunjenici.

Jedinice ove tajne Vagnerove grupe viđene su u nekoliko zona sukoba navodno kako služe ruskim privatnim i državnim interesima u Ukrajini, Siriji i Libiji. Grupa je nedavno pojačala napore na afričkom kontinentu, bori se u Mozambiku i Centralnoafričkoj Republici, a navodno je ove jeseni pozvana u Mali.

Nejmand je rekao da „nije bila tajna“ tokom snimanja da plaćenici na kojima je film zasnovan pripadaju Grupi Vagner.

„Ali nismo ih imenovali u filmu jer to nije bitno koja privatna vojna kompanija je angaživana tamo. Film govori o tome kako ruski momci pomažu Afrikancima protiv zlih sila“, rekao je on i dodao da je film sniman u Centralnoafričkoj Republici, gde Rusija ima vojno prisustvo.

Kremlj je 2019. negirao da su ruski vojnici bili aktivni u Mozambiku, dok je Prigožin više puta rekao da nema veze sa Grupom Vagner i čak tužio medije zbog izveštavanja o njegovim navodnim vezama sa grupom plaćenih boraca.

Kompanija povezana sa Prigožinom, kao i Aurum i studio Paritet Film iz Sankt Peterburga, producirali su više filmova u kojima se prikazuju ruski „instruktori“ koji se bore u istočnoj Ukrajini i Centralnoafričkoj Republici, mestima gde su borci iz Grupe Vagner bili aktivni. Čini se da ovi filmovi – koji mahom imaju istu glumačku postavu – bacaju dodatno svetlo na Prigožinove veze sa Grupom Vagner, ukazuje moskovski portal.

EU je, podsećaju, ranije ovog meseca uvela sankcije ovoj paravojnoj grupi zbog destabilizacije Ukrajine i delova Afrike.

Aurum je takođe stajao iza filma „Turista“, koji govori o grupi mladih ruskih vojnih savetnika poslatih u Centralnoafričku Republiku uoči predsedničkih izbora 2020. godine. Brojne nevladine organizacije kao i nezavisni posmatrači UN kažu da su ovi instruktori zapravo paravojske iz Grupe Vagner. U martovskom izveštaju grupe nezavisnih eksperata UN-a navodi se da su Vagnerovi plaćenici počinili brojna kršenja ljudskih prava u Centralnoafričkoj Republici.

Aurum ima prava na distribuciju filma „Šugalej“, koji je takođe režirao Nejmand i koji, kako kažu, govori istinitu priču o Maksimu Šugaleju, ruskom političkom operativcu za koga se veruje da je blizak Prigožinu koji je proveo neko vreme u libijskom zatvoru zbog optužbi za mešanje u unutrašnje poslove te zemlje.

Podsećamo, početkom godine američke vlasti nudile su 250.000 dolara onome ko da informacije koje bi mogle da pomognu u hapšenju biznismena iz Sankt Peterburga Jevgenija Prigožina, na zapadu poznatijeg kao „Putinov kuvar“. Vest da ga je američki FBI stavio na spisak „najtraženijih zločinaca“ i da za informacije o njemu nude 250 hiljada dolara, biznismen je okarakterisao kao „šou sa poterom, kao u dobra, stara kaubojska vremena“.

Dodao je da se „američko društvo nalazi u problemima do guše: Oligarsi i političari pustoše budžet“, pa specijalne službe pokušavaju da odvuku pažnju naroda sa ovog problema, izmišljajući kojekakve „horor priče“ o ruskoj pretnji.

Bonus video: Premijera Spilbergove verzije West Side Story

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)