The entrances to the Naval Air Station-Corpus Christi are closed following an active shooter threat, Thursday, May 21, 2020, in Corpus Christi, Texas. Naval Air Station-Corpus Christi says the shooter was "neutralized" and the facility is on lockdown. (Annie Rice/Corpus Christi Caller-Times via AP)

Savezna policija SAD, FBI, kaže da je oružani napad u četvrtak u bazi Ratne mornarice u Teksasu, bio "povezan s terorizmom".

U bazi u okolini grada Korpus Kristi na obali Meksičkog zaliva, ranjena je jedna žena – mornar, a naoružani napadač je ubijen.

Napad na Vazduhoplovnu bazu Ratne mornarice SAD počeo je u četvrtak rano ujutro kada je napadač pokušao da vozilom probije kapiju baze i zapucao na obezbeđenje, rekli su zvaničnici agenciji AP.

Jedna pripadnica obezbedjenja Ratne mornarice je iako pogođena, uspela da aktivira sigurnosnu barijeru koja se podigla i sprečila vozilo da udje u bazu.

Muškarac koji je izašao iz vozila i picao, ubijen je u razmeni vatre sa obezbeđenjem, rekli su zvaničnici.

Lakše ranjena žena, pripadnica Ratne mornarice, zbrinuta je u bolnici i puštena kući na oporavak, navodi se u saopštenju komande baze.

FBI smatra napad „povezanim s terorizmom“, rekla je noćas specijalna agentkinja FBI-ja Lea Grivs na konferenciji za novinare, a istražitelji proveravaju da li je još neka osoba povezana s napadačem.

Agenti FBI nisu izneli potencijalni motiv napada, niti precizirali šta ih je navelo da veruju da je povezan s terorizmom.

O napadu je obavešten vrhovni tužilac SAD, Viliam Bar, saopštio je Sekretarijat za pravosudje.

I dalje se nastavlja istraga u bazi u kojoj se sličan slučaj dogodio decembra prošle godine, a u još jednom takvom slučaju u toj bazi prošle godine, jedan naoružan čovek je takodje vozilom pokušao da probije kapiju.

AP navodi da je decembra prošle godine jedan saudijski vazduhoplovni oficir koji je bio na obuci u mornaričkoj bazi u Pensakoli na Floridi, ubio tri američka mornara, ranio još osam ljudi i poginuo tokom te svoje akcije. Vlasti su to opisale kao čin terorizma, a ove nedelje iznele da je napadač mesecima planirao napad u kontaktu sa operativcima Al Kaide.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar