Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti Entoni Fauči izjavio je da će se koronavirus možda pojavljivati u nekoliko ciklusa i da se povratak na punu normalnost u svakodnevnom životu verovatno ne može očekivati ove godine.

„Nadam se da će određeni stepen prave normalnosti biti uspostavljen u narednih godinu dana, ili tako nekako, ali ne mislim da će to biti ove zime ili jeseni,“ rekao je Fauči u intervjuu za britanski „Telegraf“, dodajući da će korona virus ipak biti nešto duže prisutan.

Fauči je takođe rekao da se ne može očekivati skoro ukidanje zabrana putovanja na nekim međunarodnim relacijama, i da će, sudeći po stopi širenja zaraze, za to biti potrebno da prođu meseci, a ne samo nedelje.

Učesnike demonstracija protiv rasne nepravde u SAD on je upozorio na rizik od zaraze korona virusom na masovnim okupljanjima, čak i ukoliko se koriste zaštitne maske.

Kako prenosi CNN, Fauči je izrazio optimizam u pogledu uspešnog razvoja vakcine protiv korona virusa.

„Imamo potencijalne vakcine – četiri ili pet njih – koje značajno napreduju… Na osnovu svega viđenog u rezultatima u ranoj fazi, moguće je zamisliti da ćemo dobiti dve ili tri uspešne vakcine“, objasnio je Fauči.