Foto: AP Photo/Peter Dejong

Evropski skeptik i ekstremni desničar Gert Vilders ubedljivo je pobedio na opštim izborima u Holandiji, što može da dovede do referenduma o izlasku iz Evropske unije "Nexit-a", prenosi Politiko.

Čak iako se holandski glasači odluče za ostanak u okviru Unije, Vildersovi stavovi, zajedno s ostalim evropskim desničarima, imaće uticaj na dalju politiku Evropske unije, naročito kada su u pitanju migracija, klimatske promene i oružana pomoć Ukrajini.

Foto: dts Nachrichtenagentur / imago stock&people / Profimedia

Otkako je predsednica Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVP) Dilan Ješilgoz signalizirala da bi potencijalno ušla u koaliciju s Vildersovom Partijom slobode (PVV), novi premijer je smanjio zapaljivu antimuslimansku retoriku, zbog kojih se našao pod optužbama za islamofobiju.

„Razumem da druge stranke ne žele da oforme koaliciju sa partijom koja želi da uvede neustavne mere. Nećemo razgovarati o Kuranu, džamijama i islamskim školama“, prokomentarisao je Vilders.

Pročitajte još...

Partije centra su prethodnih 10 godina držale desničare izvan vlade, ali su ih, kako se navodi, validirale uvodeći pitanje migracije u javni diskurs.

„Glavni razlog zbog koga su glasači podržali Vildersa na ovim izborima je njegova anti-migrantska agenda, kao i njegova pozicija kada su u pitanju visoki troškovi života i zdravstvo“, rekla je Sara de Lanž, profesorka političkih nauka na Univerzitetu u Amsterdamu.

Porast popularnosti desničarskih lidera širom Evrope je postao značajan tokom prethodnih godina, što će dovesti do promena u generalnoj politici Evropske unije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar