Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Zbog činjenice da SAD još uvek nisu ukinule vize za državljane Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Kipra, zastupnici Evropskog parlamenta upozoravaju da stanje nepostojanja reciprociteta postoji još od 2014. godine, a prema zakonodavstvu EU, obveza uspostave viznog reciprociteta mora se uvesti u roku od 24 meseca od dana kad je službeno objavljen izostanak reciprociteta.

Zastupnici Evropskog parlamenta iz odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove pozvali su Evropsku komisiju da osigura sprovođenje načela reciprociteta u viznom režimu sa Sjedinjenim Američkim Državama, što je inače i zakonska obaveza.

Taj rok prošao je još 2016., ali od tada, osim što su SAD ukinule vize za državljane Poljske, pomaka nije bilo.

Evropski parlament još je 2017. godine na plenarnom zasedanju usvojio rezoluciju kojom je zatražio uvođenje viza za državljane SAD-a ukoliko se ne osigura putovanje bez viza u toj državi za sve državljane Evropske unije. Prema sadašnjem stanju, državljani ovih država su diskriminisani.

Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

EU treba, kako bi se osigurao ravnopravan tretman svih svojih država, da uvede vize za sve zemlje trećeg sveta koje imaju vize za bilo koju državu Evropske unije.

Ipak do sprovođenja ovog načela od strane EU nije došlo zbog „posebnih interesa“, pre svega ekonomskih. Tad su upozoravali da bi u slučaju uvođenja viza Amerikancima mnoge države članice EU, pa i Hrvatska i Kipar kao važne turističke destinacije, imale posledice jer bi to odvraćalo mnoge američke turiste koji bi planirali da posete te države.

Zastupnici Evropskog parlamenta pozivaju se na načelo solidarnosti među članicama Evropske unije, ali i na institucionalno pitanje jer su u ovom slučaju ovlašćenja na strani Evropske komisije. Ukoliko bi Komisija predložila uvođenje viza za državljane SAD-a, ono bi stupilo na snagu pod uslovom da se tome ne protive Evropski parlament ili Veće.

Ovo je još uvek samo nezakonodavna rezolucija spomenutog odbora, a o njoj će se raspravljati i na sledećoj sednici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar