Grčka, Španija, Turska, Italija, Švajcarska požari i vrućine Foto:REUTERS/Stelios Misinas/REUTERS/Borja Suarez/Metin Pala / AFP / Profimedia/REUTERS/Denis Balibouse/Cecilia Fabiano/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zbog ekstremnih temperatura koje je sa sobom doneo toplotni talas Haron, brojni požari bukte širom Evrope. Pretežno turistička mesta su na udaru u Grčkoj, Švajcarskoj i Španiji, a izdato je upozorenje da će temperature danas rasti i do 48 stepeni.

Ne nazire se kraj neumoljivom toplotnom talasu koji izaziva pustoš širom Mediterana, zbog kojeg su turisti padali u nesvest, a hiljade bežale da spasu život od žestokih požara koji su zahvatili primorska odmarališta.

Temperature će danas porasti još više nakon što je novi ciklon po imenu Haron, koji je u grčkoj mitologiji bio skeledžija Hada, pogodio Evropu.

Grčka požar Foto:REUTERS/Stelios Misinas

Italijansko ostrvo Sardinija trebalo bi da podnese najveći teret nemilosrdne vrućine, a prognostičari predviđaju da bi temperature kasnije danas mogle dostići i do 48 stepeni Celzijusa i sve bliže rekordu od 48,8 stepeni Celzijusa postavljenom u sicilijanskom gradu Floridija u avgustu 2021.

Turisti širom Mediterana upozoreni su na opasnost, a temperature će danas dostići 46°C u Turskoj i 44°C u južnoj Španiji. „Neviđena“ vrućina će se verovatno nastaviti u avgustu u nekim oblastima, saopštila je Svetska meteorološka organizacija.

Toplota je izazvala i požare koji su zahvatili delove širom Grčke, Švajcarske, Španije i Turske, primoravši hiljade da se evakuišu iz nekoliko popularnih turističkih tačaka.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

U kantonu Vale, u Švajcarskoj, više od 200 vatrogasaca je nemilosrdno radilo tokom cele noći kako bi ugasili požar koji je bujao, ali je plamen zahvatio vile u nekoliko popularnih planinskih sela.

Grčka, koja je u ponedeljak zabeležila temperaturu od 44 stepena Celzijusa, počela je masovnu evakuaciju nakon što je požar koji je izbio u selu Kuvaras primorao stotine turista da pobegnu.

Požar, koji je izbio na samo 50 kilometara od grčke prestonice Atine, proširio se na jug prema primorskim odmaralištima Lagonisi, Anavisos i Saronida, a vlasti su rekle stanovnicima da napuste tu oblast.

Požar na grčkom poluostrvu Atika Foto:Nephele Nomikou / AFP / Profimedia

Drugi šumski požar takođe je izbio u blizini Korintske prevlake, u blizini popularnog gradića na plaži Lutraki, što je dovelo do još većeg broja evakuacija na zapadu zemlje. Vlasti su do sada evakuisale 1.200 dece iz kampova za odmor u okolini.

Navodi se da se oko 150 vatrogasaca, sedam aviona i četiri helikoptera bore sa plamenom na dva fronta, zajedno sa 30 kolega hitnih službi iz Rumunije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Toplotni talas Haron će u narednim danima dovesti do temperature iznad 48,8 stepeni Celzijusa, što je novi rekord, a stručnjaci upozoravaju da bi se živa takođe mogla približiti rekordnim nivoima u Španiji i Grčkoj.

Svetska meteorološka organizacija pozvala je ljude da „ostanu bezbedni“, upozoravajući da se predviđa da će se toplotni talas intenzivirati do sredine nedelje i da će se verovatno nastaviti u avgustu širom delova južne Evrope.

Upozorenje UN: Spremite se za novog El Ninja

U mnogim delovima sveta ozloglašeni meteorološki fenomen El Ninjo ponovo se pojavio i gotovo je izvesno da će uticati na globalnu klimu u drugoj polovini ove godine, saopštila je u Ženevi Svetska meteorološka organizacija (WMO).

Španija požar Foto:REUTERS/Borja Suarez

Poslednji put snažni efekti El Ninja osetili su se 2015/2016, a naučnici nisu saglasni da li je taj fenomen uticao na klimu i u sezoni 2018/2019.

„Početak El Ninja znatno povećava izglede da će ponovo biti oboreni temperaturni rekordi“, izjavio je direktor WMO Peteri Talas.