Foto:SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Presuda Ustavnog suda u Poljskoj kojom je odlučeno da pravo EU više nema primat nad domaćim zakonodavstvom, izazvala je bes, ali i zabrinutost u Briselu jer bi mogla označiti početak "polegzita", odnosno izlaska Poljske iz Evropske unije.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda navodi se da su neki članovi ugovora EU nespojivi sa poljskim ustavom. To se pre svega odnosi na pravo EU da interveniše zbog ugroženosti pravne države u zemljama članicama, što je slučaj sa Poljskom. Sud ističe da činjenica da je Varšava potpisala evropske ugovore ne znači da je predala svoj pravni suverenitet u ruke Unije.

Evropska komisija, institucija koja je zadužena za očuvanje evropskih ugovora, istakla je zabrinutost zbog dešavanja u Poljskoj. Pravo EU mora da ima primat nad nacionalnim pravom države članice, navela je EK u saopštenju.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Sve presude Evropskog suda pravde obavezujuće su za vlasti država članica, uključujući i nacionalne sudove. Nećemo oklevati da iskoristimo svoja ovlašćenja iz ugovora, kako bi jedinstvena primena prava i integritet unije bili zaštićeni“, poručili su iz institucije koju predvodi Ursula fon der Lajen.

Ukoliko se utvrdi teška povreda pravne države, taj postupak može rezultirati i oduzimanjem glasa Varšavi u okviru EU.

„Teško je poverovati kada vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) tvrdi da ne želi da napusti EU. Oni rade upravo suprotno. Sad je bilo dosta. Time što proglašava evropske ugovore nespojivim s poljskim pravom, nelegitimni Ustavni sud poveo je zemlju putem Polegzita“, rekao je Jeron Lenars koji u pravosudnom odboru EP zastupa najveću poslaničku grupu Evropske narodne partije.

Lenars smatra da Evropska komisija mora da upotrebi sve instrumente kako bi uskratila podršku „autokratama u Varšavi“. Njegove reči ukazuju na potencijalnu finansijsku krizu Poljske, ukoliko institucije EU zaista odluče da onemoguće Poljskoj novac iz mnogobrojnih fondova Unije.

Da li je aktiviran „član 50“?

Poljski premijer Mateuš Moravjecki više puta je negirao da njegova zemlja planira da napusti EU. Ipak, stručnjaci za evropsko pravo ocenili su da je odluka Ustavnog suda praktično objava konačnog razlaza. Ukoliko dođe do situacije u kojoj zemlja članica poriče primat evropskog prava kao jedan od temelja, institucije to mogu da tumače kao aktiviranje Član 50 Ugovora o Evropskoj uniji koji predviđa mogućnost napuštanja Unije.

Protesti u Poljskoj zbog represije u Belorusiji Poljska
Protesti u Poljskoj zbog represije u Belorusiji Foto:Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Moravjecki je i prvi evropski lider koji je ikada doveo u pitanje ustavne sporazume EU. Poljski premijer je u martu izneo niz kritika na račun EU prava nakon što je Evropski sud pravde (ESP) doneo odluku da novi sistem izbora sudija u Poljskoj, koji je 2018. godine uvela vladajuća koalicija, krši zakon EU.

Moravjecki je hteo da spreči poljske sudije da koriste pravo EU, kako ne bi dovele u pitanje legitimnost sudija imenovanih nakon promena u pravosuđu. Promene pravosuđa u Poljskoj kritikovane su od strane Evropske komisije i mnogih međunarodnih pravnih tela. Ocenjeno je da utiču na smanjenje nezavisnosti sudstva, a povećavaju poliirčki kontrolu sudova. Poljskim Ustavnim sudom sada dominiraju sudije koje su naklonjene vladajućoj stranci, a neki su i bivši članovi partije.

Foto: EPA-EFE/MICHAL ZIELINSKI

Prošlog meseca, EK je zatražila od ESP-a da Poljskoj izrekne dnevne kazne zbog propusta da obustavi aktivnosti novog veća Vrhovnog suda, koje ima ovlašćenja da sankcioniše sudije zbog sadržaja njihovih presuda.

Novim zaoštravanjem odnosa ugrožen je i poljski plan oporavka od 57 milijardi evra, koji još uvek nije odobren od strane Brisela. Komisija je već jasno stavila do znanja da će pokrenuti nove pravne radnje i možda odložiti finansiranje Poljskoj, ukoliko sud odbaci primat prava EU u svim sudskim pitanjima.

BONUS VIDEO Rudnik soli u Poljskoj

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare