Foto: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia: Shutterstock; Shutterstock/ David Huamani Bedoya

Međunarodna operacija za sprovođenje zakona koju koordinira Evropol dovela je do hapšenja 37 članova veoma nasilne kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana. Kako se navodi u saopštenju, kriminalna organizacija je predvođena državljaninom Bosne i Hercegovine, ova moćna kriminalna grupa, uglavnom je bila uključena u krijumčarenje droge i vatrenog oružja širom Evrope.

Kako je saopštio Evropol, protiv članova ove grupe izvršen je i racija širom Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Holandije, Italije, Belgije i Nemačke. Akcije su koordinisane sa komandnog mesta u Zagrebu, i to uz podršku službenika Evropola.

Foto: Europol

U toku istrage uhapšeno je ukupno 37 osumnjičenih, uključujući i vođu bande – državljanina Bosne i Hercegovine, koji je Evropolu glavna meta i koji trenutno služi kaznu od četiri godine zatvora u Italiji.

Istražitelji su otkrili način na koji je glavni osumnjičeni organizovao kriminalne aktivnosti svoje bande, i to iz zatvorske ćelije.

Veruje se da je svojim podređenim redovno davao uputstva vezana za trgovinu drogom i vatrenim oružjem.

Policija je pretresla zatvorsku ćeliju, garažu u Holandiji, koja je korišćena za skladištenje kokaina i nekoliko prostorija u Hrvatskoj, Nemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, u kojima je držana droga, vatreno oružje i eksploziv.

Foto: Shutterstock

Policija je zaplenila 148.000 evra u gotovini, 18 komada vatrenog oružja, uključujući dva mitraljeza i 2.512 komada municije, kao i
500 grama eksploziva sa daljinskim detonatorima.

Više od 15 kilograma kokaina, 11 kilograma heroina, tri kilograma amfetamina, sedam kilograma marihuane i 10 kilograma hašiša.

Pročitajte još...

U akciji hapšenja ove kriminalne grupe, učestvovale su Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Nemačka, Holandija, Slovenija i Sjedinjene Američke Države.

Evropol je osnovao Operativnu radnu grupu „Balkanski kartel“, koja je okupila istražitelje iz celog sveta kako bi pronašli na pretnju koja dolazi iz ovog regiona.

Rad koji je obavljen u okviru ove operativne grupe, nedavno je doveo i do razbijanja najveće organizacije za trgovinu drogom u u Srbiji.

BONUS VIDEO Horor na ulicama Pariza

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar