Na juče održanim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, najbolji pojedinačni rezultat ostvario je Pokret Evropa sad (PES) koji je predvodio Milojko Spajić. Ovim je PES upisao treću izbornu pobedu nad Demokratskom partijom socijalista (DPS), a sve zahvaljujući Spajiću i Jakovu Milatoviću.

Rezultati Centra za demokratsku tranziciju (CDT) pokazuju da je Pokret Evropa sad osvojio 26 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, dok je na drugom mestu lista oko Demokratske partije socijalista (DPS) sa 23 odsto.

Izbornu pobedu proglasio je lider PES-a Milojko Spajić, ističući da neće sa DPS-om u koaliciju.

Milojko Spajić Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

„Ovo je velika pobeda za Evropu sad. Od statusa vanparlamentarne stranke smo za godinu dana postali najveća stranka u Crnoj Gori, uprkos svim pritiscima. Mi smo ostvarili dobar rezultat i očekujemo što pre formiranje vlade. Razgovaraćemo sa svima koji dele naše vrednosti“, rekao je Spajić.

Sa druge strane, Danijel Živković koji sada predvodi DPS, tvrdi da njegova lista ima više mandata od PES-a.

„Na osnovu prebrojanih svih glasova, DPS ima 18 mandata, druga je PES sa 17 mandata što potvrđuje činjenicu da je DPS jača i od čelika. Dakle, ova oalicija je svojom snagom potvrdila politicku relevantnost, bez koalicije Zajedno nema stabilne, reformske, evropske vlade“, poručio je Živković.

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic/AMIR HAMZAGIC / Sipa Press / Profimedia

Bez obzira na projekcije pojedinih stranaka, svi zvanični podaci ukazuju da je PES pobednik ovih izbora, što znači da je ovo ukupno treća pobeda Pokreta Evropa sad nad DPS-om.

Poraz Mila Đukanovića

Samo nekoliko meseci pre parlamentarnih izbora, DPS je doživeo veliki debakl, i to na predsedničkim izborima. Tada je dugogodišnji predsednik i lider DPS-a Milo Đukanović doživeo poraz u drugom krugu od zamenika lidera PES-a Jakova Milatovića.

On je osvojio oko 60 odsto glasova, a Đukanović oko 40 odsto. „Večiti vladar“ Crne Gore tako je otišao sa liderske pozicije nakon više od 30 godina, a ubrzo se povukao i sa stranačke funkcije.

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Kako je naveo, došlo je vreme za nove lidere u DPS-u, pa je tako na čelo partije došao Danijel Živković i prvi put poveo listu na parlamentarnim izborima.

Iako DPS ima drugi najbolji rezultat, koalicioni potencijal ove stranke je drastično smanjen, zbog čega je izvesno da neće biti deo nove vlasti.

Ovim su Spajić i Milatović ostvarili rezulat od 2:0 u odnosu na DPS, a prvi trijumg se dogodio u oktobru prošle godine.

Pobeda na lokalu

Tada je Pokret Evropa sad koji su formirali Milojko Spajić i Jakov Milatović – ministri iz Vlade Zdravka Krivokapića po prvi put izašao na izbore.

POGLEDAJTE JOŠ:

U pitanju su bili lokalni izbori, na kojima je ostvaren neverovatan rezultat. Lista koju je tada predvodio Jakov Milatović osvojila je većinu u Podgorici i tako sa vlasti zbacila DPS nakon 24 godine.

Gradonačelnica Podgorica ispred PES-a postala je Olivera Injac, nakon što je Milatović ušao u predsedničku trku.

Lokalni izbori bili su početak munjevitog uspona Pokreta Evropa sad koji se nastavio sve do parlamentarnih izbora. Spajić i Milatović sada imaju rezultat od 3:0 nad DPS-om, koji svakodnevno gubi moć.

BONUS VIDEO Crna Gora bira novi parlament

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar