Vakcinacija protiv koronavirusa u Rusiji
Foto:EPA-EFE / SERGEY KISILEV / MOSCOW NEWS AGENCY

Dok veći deo Evrope popušta epidemiološke mere, Rusija je na putu da se vrati u najgore periode epidemije kada je bila peta najteže pogođena zemlja na svetu. Moskva obara rekorde po broju zaraženih za 24 sata, a vakcinacija ide sporo. Iz Kremlja stižu pomalo nemušta objašnjenja.

PROČITAJTE JOŠ:

Dimitri Peskov, portparol ruskog predsednika, skok broja zaraženih pravda „lukavom prirodom“ virusa, što bi se i moglo uzeti kao validan argument ako se pogleda situacija u drugim zemljama u kojima su korona i njene mutacije dovele do kolapsa zdravstvenog sistema iako je u jednom trenutku delovalo da je virus pobeđen.

Sa druge strane, objašnjenje za nisku stopu vakcinacije, iako je Rusija prva zemlja koja je registrovala vakcinu protiv korone, Peskov vidi u „potpunom nihilizamu“. Takođe, odbacuje mišljenje kritičara da su Rusi nisu skloni vakcinisanju zbog nepoverenja prema vlastima. Broj vakcinisanih prvom dozom do 2. juna (do kada su dostupni podaci) je  18 miliona Rusa, odnosno tek osmina stanovništva.

„Situacija je teška, tendencije su više loše nego dobre“, rekao je Peskov.

Sve teža situacija

Istovremeno, u Rusiji broj zaraženih raste. Samo juče registrovano je 17.378 novih slučajeva zaraze korona virusom, a od početka pandemije 5.334.204. U prestonici novozaraženih je juče bilo 7.584.  Ove brojke naterale su ruske vlasti da u Moskvi organizuju mesta za vakcinaciju osoba koje žele da se ponovo vakcinišu Sputnjikom V. U devet regiona objavljena je obavezna vakcinacija za zaposlene u oblasti usluga i trgovine, kao i u državnim ustanovama.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin upozorio je da su zbog agresivnog „indijskog soja“ kovida-19 moguće ponovne infekcije kod osoba koje su prebolele ili kod vaksinisanih sa niskim nivoom antitela.

Produžene restriktivne mere

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin produžio je restriktivne mere, uključujući zabranu održavanja javnih događanja sa više od 1.000 ljudi, zatvaranje kafića i restorana u 23 sata kao i zatvaranje fudbalskih navijačkih zona postavljenih za Evropsko fudbalsko prvenstvo.

Sobjanin je početkom sedmice kazao da se Moskva, koja broji 13 miliona ljudi, sada suočava sa novom, agresivnijom varijantom te da se stanje u prestonici vrlo brzo pogoršava. U petak je naglasio da je 90 odsto novih zaraza u Moskvi uzrokovano varijantom Delta, prvi put otkrivenom u Indiji.

I ruski predsednik Vladimir Putin priznao je da se epidemiološka situacija, izazvana korona virusom, pogoršala u pojedinim regionima u Rusiji.

„Nažalost, pretnja od korona virusa još nije prošla, dok se u nekim regionima dodatno pogoršala“, rekao je Putin na sastanku sa poslanicima donjeg doma ruske Državne dume.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško ranije je rekao da je učestalost oboljevanja od korona virusa u porastu u velikoj većini ruskih regiona. Dodao je da se porast broja slučajeva Kovid-19 beleži u 65 regiona, a da je na bolničkom lečenju ili pod nadzorom lekara 465.000 pacijenata.

Izbori u Rusiji tri dana zbog koronavirusa

Iako deluje da su lokalni i regionalni izbori daleko, tek na jesen, ruske vlasti već su odlučile da umesto jednog bude tri dana za glasanje. Rusi će, zbog korone, izaći na biračka mesta od 17. do 19. septembra, da bi se na smanjila opasnost od zaraze građana koronavirusom, najavila je šefica Komisije za izbore. Opozicija je to osudila kao „olakšavanje izborne prevare“.

„Ta tri dana će garantovati zdravstvenu sigurnost naših građana“, rekla je Ela Pamfilova.

 

 

Dva meseca ranije, ustavni referendum koji je omogućio da Vladimir Putin ostane na vlasti do 2036. godine, trajao je čak nedelju dana. Za to glasanje, glasačke kutije bile su napolju, te je opozicija tvrdila da je time omogućeno falsifikovanje rezultata refereneduma.

Evropa se otvara

Dok Rusija muku muči sa koronom, u Evropi brojke padaju, a sa njima i korone mere. Bojne evropske države popuštaju mere kako bi se spremile za letnju turističku sezonu. Skraćuje se policijski čas, restorani i barovi kreću da rade i u zatvorenom prostoru, otvoreni su muzeji, galerije, bazini, teretane, otvorena su pozorišta i biskopi.

Neke evropske države su odlučile da prihvate i dolazak turista koji nisu vakcinisani onim vakcinama koje je odobrila EMA, već recimo ruskom Sputnjik vakcinom ili kineskom Sinofarm. Vakcinacija sve više napreduje, a u mnogim zemljama više ne moraju da se nose maske na otvorenom. I dalje se apeluje na ljudi da drže fizičku distancu i da nose maske u zatvorenom prostoru i u javnom prevozu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar