Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN/MADS CLAUS RASMUSSEN

Evropu je žestoko pritisnuo novi talas pandemije koronavirusa koji vlasti, uprkos ponegde drakonskim merama, nisu uspele da iskontrolišu. Građani besni zbog višenedeljnih zatvaranja i policijskog časa počeli su žestoko da se bune.

Pročitajte još:

Bitka Evrope protiv koronavirusa ušla je u novu fazu ove sedmice jer su političari pogurali pooštravanje mera zatvaranja širom kontinenta uprkos scenama haosa sa ulica Holandije i Danske i upozorenja da se sprema „građanski rat“.

Francuska bi tokom ove sedmice trebalo da odluči da li će uvesti treću nacionalnu blokadu budući da je premijer Žan Kasteks upozorio da je situacija u zemlji „zabrinjavajuća“.

Na jednomesečno zatvaranje poziva i glavni italijanski medicinski stručnjak Valter Rikardi uprkos upozorenju Jona Joritsma, gradonačelnika holandskog grada Ajndhovena koji je tokom vikenda bio pogođen najgorim neredima u gotovo četiri decenije da je zemlja na „putu ka građanskom ratu“, nakon što je odluka o uvođenju novog policijskog časa izazvala bes u javnosti.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Frka sa vakcinama

U međuvremenu je nada da bi vakcina mogla da pruži brz izlazak iz krize potpuno iščilela nakon što je francuski institut Paster bio prisiljen da prekine razvoj vakcine na kojoj su radili sa američkom firmom Merk, jer ne deluje.

Poražavajuća vest stigla je u trenutku kada je AstraZeneka – čiju vakcinu EU još nije odobrila – najavila da će za 60 odsto smanjiti zalihe vakcina za Stari kontinent zbog problema sa snabdevačima. Većina, pak, smatra da je problem u nedovoljnoj proizvodnji u fabrici u Belgiji.

Iako je AstraZeneku šefica Evropske komisije Ursula fon der Lejen „podsetila na njihove obaveze“, predsednik EU Šarl Mišel je bio realniji i priznao da je plan vakcinacije 70 odsto Evropljana do kraja leta sada „teško izvodljiv“.

Novi soj

Evropa trenutno grca pod novim talasom korone koji dodatno komplikuju novi sojevi virusa. Uprkos strogim epidemiološkim merama i zaključavanjima, broj novozaraženih i umrlih i dalje raste, naročito u Francuskoj, Italiji i Nemačkoj, gde je zdravstveni sistem pred pucanjem.

Broj zaraženih u Španiji i Portugaliji naglo je skočio posle praznika dodatno pritisnuvši već prenapregnut zdravstveni sistem.

Foto: EPA-EFE/PHILIP DAVALI

Protesti

Holandija koja je zbog svog blagog pristupa zatvaranju postala jedna od najteže pogođenih evropskih zemalja, je uprkos padu novih slučajeva u januaru a iz straha od novog soja korone najavila nove mere, uključujući i policijski čas od 21:00 do 4:30 – prvi u zemlji od Drugog svetskog rata.

Protesti u 10 gradova postali su nasilni, a demonstranti su se sukobili sa policijom, pljačkali radnje i demolirali stanice.

„To je neprihvatljivo“, rekao je premijer Mark Rute. „Ovo nema veze sa protestima, ovo je nasilje i tako ćemo se prema njemu ponašati“, dodao je on dok je gradonačelnik Ajndhovena demonstrante nazvao „ološem“ i poručio:“Bojim se da smo, ako nastavimo tim putem, na putu ka građanskom ratu.“

Foto:EPA-EFE/MARCO DE SWART

„Krećemo ka zatvaranju“, rekao je Deni Malvi, član francuskog naučnog veća i šef infektivne klinike u Bordou nakon što su se u zemlji pojavio novi soj koronavirusa.

U Italiji je profesor Valter Rikardi, savetnik ministra zdravlja pozvao na još jedno četvoronedeljno zatvaranje kako bi se smanjio broj slučajeva. „Potrebno nam je zatvaranje od tri do četiri nedelje ako želimo da se vratimo u normalnost koja nam svima nedostaje“, rekao je on.

Evropa ključa

Iako se kod njih pojavio novi soj korone koji je zarazniji od „starog“, Britanci ne haju za mere i redovno krše propise organizovanjem ilegalnih žurki i zabava. Slični izveštaji stižu i iz tradicionalno poslušne Nemačke gde je policija rasturila nekoliko žurki a jedna žena u Minhenu je u javnom prevozu, šutnula u stomak jednog muškarca, nakon rasprave zato što nije nosila masku. Napadnuti 28-godišnjak prethodno je ženu zamolio da stavi masku, saopšteno je iz policije.

Proteklog vikenda više hiljada ljudi protestovalo je u Beču protiv mera za suzbijanje virusa i karantina koji je produžen do februara iz straha od novog soja koronavirusa.

Foto:REUTERS/Lisi Niesner

Iz sveta i regiona čitajte:

Protesti zbog mera organizovani su i u Kopenhagenu gde su gnevni Danci vikali „Dosta nam je!“ Česi su se pokazali najinventivnijim – osnovali su stranku „Otvorićemo Češku“, a svi restorani, kafići, pivnice, pa i radnje koje bi želele da budu otvorene i prime goste biće prijavljeni kao lokalne ćelije, gde članovi održavaju političke sastanke.

Evropa je i najgore pogođen deo sveta sa najviše umrlih i zaraženih nego na bilo kom drugom kontinentu. Od početka pandemije u Evropi je registrovano 29 miliona slučajeva dok je u Severnoj Americi registrovano 28,6 miliona. Kada je reč o broju umrlih, i tu Stari kontinent drži neslavno prvo mesto sa 660.000 umrlih u poređenju sa Severnom Amerikom gde je registrovano 600.000 žrtava kovida 19.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare