Foto: Thibaut Durand / AFP / Profimedia; Durand Thibaut/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia; Mourad ALLILI / Sipa Press / Profimedia

Francuska policija je danima tragala za Emilom (2) koji je u subotu nestao sa porodičnog imanja u Marseju. Građani, spasioci i organi reda češljali su svaki pedalj lučkog grada, ali od mališana nema ni traga. Umesto srećnih vesti, pojavili su se samo nagoveštaji da će priča imati tragičan kraj. Naime, pronađeni su tragovi krvi na jednom automobilu, za koju se ispostavilo da je životinjska, a da situacija bude još gora - policija je potragu za dečakom zvanično obustavila.

Naime, policija je saopštila da završava fizičku potragu za dečakom, i umesto toga prelazi na istraživanje informacija koje su do sada prikupili.

Foto: Mourad ALLILI / Sipa Press / Profimedia

Prema zvaničnim informacijama, dečaka su dva svedoka poslednji put videla kako šeta ulicom u blizini kuće bake i dede u subotu popodne.

Njihova kuća se nalazi u zabačenom planinskom selu, na nadmorskoj visini od 1.200 metara, sa samo dvadesetak stanovnika nedaleko od Le Vernea u Alpima Gornje Provanse između Grenobla i Nice, što je bila otežavajuća okolnost za potragu. Teren u zoni potrage je i brdovit, s mnogo potoka.

Takođe, tokom potrage je pronađeno malo tragova. U četvrtak je pronađen misteriozan trag krvi na jednom automobilu u blizini, ali je kasnije utvrđeno da je životinjskog porekla.

Foto: Mourad ALLILI / Sipa Press / Profimedia

Kako je nestao?

Prema zvaničnoj rekonstrukciji događaja, koju su potvrdili najbliži nestalog dečaka, Emil je bio bez nadzora svega nekoliko minuta na dan nestanka.

Naime, tog dana su ga baka i deka ostavili samog u bašti, dok su pakovali stvari za piknik u prirodi na koji je trebalo da pođu svakog minuta.

Međutim, kada su izašli u dvorište kuće kako bi dozvali mališana, njega nije bilo.

Foto: Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako su naveli, pomislili su da je otišao do kola. Ipak, ni tamo ga nisu pronašli.

Odmah su pozvali Emilove roditelje, a zatim i policiju. Zvanična potraga započela je oko 17:15, kada su članovi porodice, policija, radnici hitne pomoći i lokalni meštani krenuli da pregledaju okolinu kuće i sela.

Poslednji put je viđen kako izlazi iz dvorišta kuće bake i deke i odlazi u nepoznatom pravcu. To su policiji ispričale dve osobe, koje su kažu i da su ga nakon toga „izgubile iz vida“.

Potraga je prvobitno obuhvatala teritoriju od pet kilometara, da bi nakon prvog dana bila proširena. Zatim su joj se priključili i helikopteri, dronovi sa termo kamerom i psi tragači, kao i više od 500 dobrovoljaca.

Uz to, iz helikoptera je preko zvučnika emitovana poruka njegove majke. Cilj je bio da se dečak natera na reakciju ako se negde krije.

U potrazi je učestvovalo i 800 žandarma, izvršen je i pretres svih kuća u selu, a policija je pozvala sve koji imaju bilo kakvu informaciju da se jave.

Nadležni organi su objavili fotografiju i opis deteta društvenim medijima i emiterima, na kom se vidi smeđe oči i plavu kosu.

Nestanak koji je zbunio francusku policiju

Ipak, istraga je tapkala u mestu. Niko nije znao u kom pravcu bi trebalo da ide, niti je postojao bilo kakav znak koji bi mogao da ukaže na eventualne motive krivičnog dela.

To je priznao i tužilac Remi Ejvon koji je rekao da su policajci pribegli pretraživanju mnoštva javnih podataka jer nemaju tragova.

„U ovom trenutku nemamo pojma, nemamo informaciju, nijedan element koji bi nam mogao pomoći da razumemo ovaj nestanak“, rekao je tužilac novinarima nakon drugog dana potrage.

Proveravali su i telefone povezane sa lokalnim tornjevima mobilne telefonije, kao i bazne stanice.

Tokom istrage, izvršen je i pretres doma Emilovih roditelja, u kojoj su živeli sa dečakom i ćerkicom, koja je rođena početkom ove godine.

Inače, porodica mališana provodi odmore i raspuste u kući u ovom selu poslednjih 20 godina.

Obustavljena potraga

Ipak, nakon šest dana danonoćne potrage, tokom koje je proveren svaki žbun u okolini sela, potraga za dvogodišnjim Emilom je zaustavljena.

Međutim, iako se fizički neće tragati za dečakom, nastaviće se istraga svih prikupljenih dokaza.

Pročitajte još:

Prema poslednjim informacijama, policijska istraga ide u svim pravcima, a trenutno se proveravaju tri opcije – da li je dečak kidnapovan, ubijen ili možda čak pregažen u saobraćaju.

„Sve te teorije su i dalje otvorene, ništa nismo isključili. Sudska istraga o uzrocima nestanka će se nastaviti, posebno analizom informacija i elemenata prikupljenih tokom proteklih dana“, rekao je tužilac Ejvon.

Tužilac je upozorio i da je nakon perioda od 48 sati, s obzirom na uzrast deteta i trenutnu intenzivnu vrućinu, njegov život veoma ugrožen.

BONUS VIDEO Potraga za nestalim mladićima u Dunavu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare