Evo Morales
Evo Morales Foto:EPA-EFE/JOSE MENDEZ

Bolivijski opozicioni lider Karlos Mesa, koji je optužio bivšeg predsednika Eva Moralesa za vođenje političkog rata protiv njega, kaže da se plaši hapšenja usred istrage o kontroverznim tvrdnjama o puču 2019. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Mesa je, kako piše Rojters, nakon što je prošle nedelje pozvan u javno tužilaštvo, rekao da je politička opozicija ugušena i da Bolivija rizikuje da ide istim putem kao Nikaragva, gde vlada suzbija opoziciju i medije.

Morales, koji je vodio zemlju 14 godina, i dalje je uticajan kao šef vladajuće stranke pokreta za socijalizam, koja je iznela optužbe protiv Mese da je umešan u navodni puč 2019. godine.

Mesa tvrdi da puč “nije postojao“ i da je to “izmišljotina“.

Morales je podneo ostavku 2019. godine usred velikih protesta zbog izbornih rezultata po kojima je osvojio četvrti mandat, a koje je opozicija smatrala nameštenim.

Na izborima prošle godine, socijalisti su se vratili u kancelariju sa Moralesovim bliskim saveznikom Luisom Arheom kao predsednikom.

Mesa je rekao da bi, ako bi bio uhapšen, to označilo zabrinjavajući pomak ka autoritarizmu.

Morales je na Tviteru napisao da Mesa “mora da odgovori na pravdu“ zbog onoga što je nazvao pučem i da “Mesa sateran u ćošak pokušava ponovo da destabilizuje demokratsku vladu lažima“.

Socijalistički poslanik Hektor Arče, rekao je da Mesa jednostavno pokušava da „opere ruke“ od odgovornosti zbog „planiranja i dizajniranja niza strategija za rušenje legalno i demokratsko izabrane vlade“.

Takođe je kritikovao izveštaj uticajne bolivijske Katoličke crkve, koji je umanjio optužbe za puč oko preuzimanja vlasti.

Tatjana Fernandez, analitičarka koja je obavila posao za Crkvu i sagledala njenu ulogu u krizi 2019. godine, rekla je da teopolitičke istrage rizikuju da zemlja još uvek bude krhka demokratija nakon krize prve dve godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar