Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Države Evropske unije predložile su danas povećanje pomoći Avganistanu i njegovim susedima, ali nisu uspele da se dogovore oko zajedničke politike prihvatanja tražilaca azila koje beže od talibanske vladavine. Danska, Češka i Austrija su zemlje koje su izričite u tome da neće primiti avganistanske izbeglice.

Zapadne zemlje koje su uključene u borbu protiv talibana već su evakuisale 100.000 ljudi iz te zemlje, prenosi agencija Rojters.

Kako se navodi, pitanje koje deli zemlje Unije je da li bi taj blok sada trebalo da proširi pravo azila i na druge grupe Avgansitanaca za koje se smatra da će verovatno ispaštati zbog talibanske primene strogog šerijatskog zakona.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson rekla je da bi EU trebalo da primi avganistanske žene, decu, sudije, novinare i aktiviste za ljudska prava.

„Moramo da izbegnemo humanitarnu krizu, migrantsku krizu i bezbednosne pretnje“, rekla je ona pre sastanka ministara unutrašnjih poslova država članica EU.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je da bi sve zemlje članice trebalo da odigraju svoju ulogu.

Danska, Češka i Austrija su zemlje koje su izričite u tome da neće primiti avganistanske izbeglice.

„Ostanite tu gde ste, a mi ćemo pružiti podršku regionu i pomoći tamošnjim ljudima“, poručio je austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer onima koji se nadaju da će doći u Evropu.

BONUS VIDEO: Poslednji Amerikanac napustio Kabul

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar