Dunja Mijatović
Dunja Mijatović Foto: EPA-EFE/MARCUS BRANDT

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović upozorila je danas na "uočljivo pogoršanje" slobode izražavanja i medija u Sloveniji, u vladi desničarskog premijera Janeza Janše i pozvala zvaničnike da zaustave taj trend.

Mijatović je u memorandumu koji je prenela njena kancelarija napisala da „neki koraci koje je slovenačka vlada preduzela poslednjih meseci rizikuju da podriju sposobnost nezavisnih glasova da govore slobodno“.

„Neprijateljski javni diskurs, kao i kampanje ocrnjivanja i zastrašivanja uperene protiv aktivista civilnog društva i onih koji izražavaju kritična mišljenja nanose štetu slobodi izražavanja i imaju zastrašujući uticaj na slobodu medija“, napisala je Mijatović.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ona je pozvala slovenačku vladu da poboljša situaciju i navela niz preporuka.

„Komesarka poziva slovenačke vlasti da preduzmu mere da smire tenzije u društvu i ohrabre uzajamno poštovanje i razmenu mišljenja“, navodi se u memorandumu.

jPosebno je ukazala na odgovornost političkih vođa u ovom smislu i pozvala članove vlade da na dostojanstven i odgovoran način koriste društvene mreže.

Ona je istakla da članovi vlade moraju da se uzdržavaju od davanja izjava koje stigmatizuju rad civilnog društva i treba javno da osude takav govor drugih.

Slovenačke vlasti su pozvane da preduzmu akcije da smire te tenzije i „ohrabre uzajamno poštovanje u razmeni mišljenja“.

Mijatović je navela „niz problema“ oko medijskih sloboda uključujući „uznemiravanje, zastrašivanje i krivične prijave protiv novinara, restrikcije pristupu javnim informacijama, vladino delovanje protiv medija javnog servisa“.

„Komesarka posebno osuđuje trend seksističkog uznemiravanja i mizoginog govora prema novinarkama“, navodi se u saopštenju.

Mijatović je takođe izrazila žaljenje što je kako izgleda slovenačka vlada iskoristila pandemiju kovida-19 da obeshrabri slobodno izražavanje neslaganja ili političkog protivljenja, sveobuhvatnim zabranama protesta i kaznama za prekršioce.

Slovenačka vlada je osporila nalaze komesarke Mijatović u odgovoru. Sloboda medija nije prekršena nikakvim pravnim aktima, navela je slovenačka vlada, prenosi agencija AP.

„Svaka kritika uperena na konkretno pokrivanje medija od strane političara i premijera ne može ni na koji način da se smatra napadom na slobodu medija i nezavisnost novinarskog rada. Sloboda izražavanja je pravo koje pripada svakom, uključujući vladi i njenim predstanicima, i ne završava se visokom retorikom već takođe uključuje kritično izražavanje“, navela je slovenačka vlada.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar