Srebrenica. Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, i komesar za proširenje EU, Oliver Varheji, u zajedničkom pisanom saopštenju odali su poštu žrtvama i svim nestalima u Srebrenici i pozvali na pomirenje, dijalog i reforme u BiH. ”U Evropi nema mesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca. Svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju društvo u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo”, navodi se u saopštenju.

Žosep Borelj i Oliver Varheji su povodim 27. godišnjice zločina nad Bošnjacima u Srebrenici ocenili da masovna ubistva i ratni zločni u Ukrajini vraćaju sećanja na rat na Zapadnom Balkanu 1990-ih i upozorili da se mir danas ne može uzeti ”zdravo za gotovo”.

”Evropa nije zaboravila šta se desilo u Srebrenici i sopstvenu odgovornost što nismo mogli da sprečimo i zaustavimo genocid. U Srebrenici je propala Evropa i mi smo suočeni sa svojom sramotom”, stoji u saopštenju.

Visoki EU zvaničnici dodaju da žele da vide BiH kako napreduje u pomirenju, na prevazilaženju nasleđa prošlosti i putu evropskih integracija.

Borelj i Vraheji pozivaju BiH lidere da pretvore reči u dela, ”izaberu istinu i saradnju umesto straha i mrženje” i da rade za bolju budućnost narednih generacija.

”EU je izgrađena kao zajednički mirovni projekat i budućnost BiH leži u EU. Ovo će, međutim, zahtevati da svi lideri zemlje rade na tome da mir, pomirenje, međusobno razumevanje i dijalog stave na vrh svoje agende, i da se angažuju na EU reformama”, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Željko Komšić prekinuo intervju sa novinarom Tanjuga posle rasprave o Srebrenici


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar