Foto:shutterstock

Zvaničnici EU saopštili su danas da Unija krizu u odnosima Španije i Alžira posmatra sa „krajnjom zabrinutošću“ i da je spremna da brani interese svojih članica.

Izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis i visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj u zajedničkom saopštenju naveli su da odluka Alžira o suspenziji dvodecenijskog sporazuma o prijateljstvu sa Španijom, što može obustaviti trgovinu između dve zemlje, deluje kao „kršenje Sporazuma o asocijaciji EU i Alžira, konkretno u oblasti trgovine i investicija“.

„To bi dovelo do diskriminatornog tretmana zemlje članice EU i negativno bi uticalo na ostvarivanje prava Unije iz Sporazuma“, navodi se u saopštenju.

Dombrovskis i Borelj su pozvali na rešavanje spora dijalogom, i dodali da je „EU spremna da se suprotstavi bilo kakvim prinudnim merama“ protiv članice EU.

Alžir je suspendovao sporazum o prijateljstvu nakon što je španska vlada promenila stav prema teritorijama Zapadne Sahare.

Alžir je u martu vratio svog ambasadora u Španiji, kada je Madrid podržao pokušaje Maroka da zadrži vlast u Zapadnoj Sahari. Alžir podržava Polisario, pokret koji se bori za nezavisnost te teritorije.

Bonus video: Otvoreni novi koridori za izbeglice, rođaci Ukrajinaca koji žive u Srbiji strepe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar